Femeile mănâncă mai sănătos decât bărbaţii

16 decembrie 2011   Nutriție

În comparaţie cu bărbaţii, femeile sunt mult mai preocupate de siluetă şi de controlul greutăţii, lucru care nu le aduce decât beneficii, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

Se ştie că în SUA, obezitatea este o problemă naţională, ceea ce explică numeroasele cercetări şi studii referitoare pe această temă. Rezultatele unui sondaj recent realizat în Statele Unite, cel mai amplu de până acum, vin să sublinieze diferenţele dintre obiceiurile alimentare ale femeilor şi cele ale bărbaţilor.

De asemenea, studiile Fundaţiei Consiliului Internaţional pentru Informaţii Alimentare a evidenţiat că femeile mănâncă mai sănătos decât partenerii lor. Nutriţionistul Jenna Bell-Wilson consideră că ar trebui să constituie o prioritate "administrarea calciului şi a vitaminei D la adolescenţi, a antioxidanţilor pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani şi alimentaţia care asigură sănătatea inimii la persoanele de 40 de ani".

80% din femei preferă legumele

Carnea, în special cea de vită şi de porc, este preferata bărbaţilor, în timp ce femeile sunt mari consumatoare de legume, fructe şi iaurt. Şi românii au asemenea deprinderi alimentare. Astfel, conform rezultatelor Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate iniţiat de Ministerul Sănătăţii Publice, 34% din bărbaţi au declarat că mănâncă zilnic carne grasă şi doar 23% din femei au aceeaşi preferinţă culinară. În ceea ce priveşte legumele şi fructele, ele sunt preferate de 80% din femei şi de 76% din bărbaţii. Acelaşi program arată că 30% din bărbaţi consumă zilnic alcool şi doar 6% din femei.

Hrană puţină, viaţă lungă

Este dovedit medical că femeile sunt şi mai longevive decât bărbaţii. În ţările dezvoltate, femeile trăiesc cu 5 până la 10 ani mai mult decât partenerii lor. Una dintre posibilele explicaţii ale acestui lucru este faptul că femeile mănâncă mai puţin, iar în organismul lor se produc mai puţini radicali liberi. Mai multe studii arată că regimul cu aport caloric scăzut creşte speranţa de viaţă. În schimb, obiceiul de a fuma şi de a consuma hrană bogată în colesterol îi expune pe bărbaţi bolilor cardiovasculare. Femeile fac această boală mult mai târziu, în jurul vârstei de 70 de ani.

Carnea roşie favorizează cancerul

S-a demonstrat prin mai multe studii că există o legătură între diferite forme de cancer şi carnea roşie prăjită. În general, prăjelile şi în special uleiul refolosit sunt deosebit de periculoase pentru sănătate, la fel ca şi margarina, mezelurile (bogate în grăsimi saturate şi aditivi), băuturile carbogazoase, chipsurile, supele la plic, prăjiturile din comerţ, produsele fast-food şi conservele.

Bine de ştiut

În cantităţi prea mari, fierul duce la îmbătrânirea celulelor. Unul dintre cei mai puternici antioxidanţi este vitamina E. Ea ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Alunele, carnea de peşte, nucile, uleiul de soia conţin acizi graşi necesari organismului.

Mai multe