Excesul de suplimente cu calciu poate cauza infact?

17 noiembrie 2016   Nutriție

Cu toate că mineralul previne apariţia osteoporozei şi a fost asociat cu scăderea presiunii arteriale şi cu reducerea riscului de cancer colorectal, cercetătorii susţin că poate avea şi efecte negative asupra organismului.

Cresc riscul de boli ale inimii

Calciul poate afecta inima, dacă este luat în cantitate mare, îndeosebi sub forma suplimentelor alimentare.

Un studiu efectuat timp de 7 ani, pe un eşantion de peste 36 de mii de femei aflate la post-menopauză arată că suplimentele de calciu cresc riscul afecţiunilor cardiovasculare.

Cercetătorii au descoperit că femeile care luau, în fiecare zi, 1000 mg de calciu şi 400 unităţi internaţionale (UI) de vitamina D, aveau un risc cu 22% mai mare de a suferi de boli cardiace, spre deosebire de cele care asimilau calciul prin alimentaţie.

Specialiştii subliniază că în cazul în care persoanele ar lua 1000 mg de calciu în fiecare zi, pastilele ar reduce de trei ori riscul de fracturi, dar ar creşte de 6 ori riscul de a suferi de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Mizează pe o alimentaţie variată

Aşadar, pentru menţinerea sănătăţii organismului, specialiştii recomandă, mai degrabă, consumarea unor alimente bogate în calciu, precum produse lactate sărace în grăsimi.

De asemenea, vitamina D este şi ea esenţială deoarece are un rol important în absorbţia calciului. Printre alimentele care conţin din plin vitamina D se numără somonul, laptele de vacă şi cel de soia, tonul în ulei, iaurtul şi cerealele integrale.

În cazul în care sunt necesare suplimentele, majoritatea persoanelor nu ar trebui să depăşească doza zilnică de 600 mg de calciu.

Mai multe