Eşti cardiac? Aşa înlocuieşti sarea din alimentaţie!
E adevărat că sarea este foarte importantă pentru o bună funcţionare a corpului, dar în cantitate mai mare de 6 grame te poate afecta în mod negativ.
Sarea menţine echilibrul fluidelor intracelulare şi extracelulare şi joacă un rol important în transmiterea impulsurilor electrice între nervi. În fiecare zi, ai nevoie de 3 până la 6 grame de sare, deci nu mai mult de o linguriţă. Atenţie! Unele alimente, conţin sodiu în mod natural. Este vorba despre fructe, legume, lapte, ouă, peşte.
Bucatele au mai mult gust cu plante aromatice şi condimente
O mulţime de condimente sunt bune pentru inimă. Pentru a da gust preparatelor tale, foloseşte-le cu moderaţie. La omlete, poţi pune nucşoară, busuioc, la salate, ghimbir, oregano. Grătarele şi fripturile sunt mai gustoase cu dafin, oregano, rozmarin, chimen, iar preparatele mediteraneene, în special cele italiene au savoare cu puţin anason, oregano. Pe de altă parte, la preparatele cu carne de pui sau peşte poţi pune rozmarin, curry, coriandru, nucşoară, iar la cele cu carne de vită poţi pune ghimbir, măghiran, tarhon, cimbru, rozmarin.
Pont
Pune condimentele în mâncăruri la servire, dacă le ţii mai mult pe foc sau în cuptor şi la început, dacă se fac în timp scurt!
Usturoiul, mereu salvator
Când găteşti cu carne de pui sau de miel, înlocuieşte sarea cu usturoiul! Îl fierbi în coajă şi obţii un piure aromat, dar mai puţin picant şi agresiv decât usturoiul proaspăt zdrobit.
Ardeiul iute dă savoare mâncărurilor
Alătură câţiva ardei iuţi la ciorbe, mâncăruri sau puţină dulceaţă de ardei iuţi la fripturi şi nu vei avea nevoie de sare! Iuţeala ardeiului iute transformă orice preparat, chiar şi pe aceea cu carne afumată.
Oţet de mere sau zeamă de lămâie
În loc de sare, în salate, la preparatele din peşte şi la grătar poţi pune zeamă de lămâie. La salate, marinate de peşte, ciorbe, oţetul este o soluţie de luat în calcul în cazul în care medicul tău ţi-a recomandat să renunţi la sare sau să foloseşti mai puţină.