Dovleacul hrăneşte mintea şi vederea

27 februarie 2012   Nutriție

Seminţele de dovleac, porţia ta zilnică de zinc

Vrei să nu mai uiţi unde ai pus cheile casei sau să-ţi aduci aminte ce mai trebuia să faci la serviciu?

Dacă ai probleme cu memoria, ronţăie zilnic câte un pumn de seminţe proaspete de dovleac.

Ele conţin zinc, mineral esenţial pentru păstrarea memoriei. În plus, seminţele au efect antiinflamator, consumul lor fiind indicat chiar şi în cazul diabeticilor sau al persoanelor care au probleme cu prostata.

Consumi şi sucul de dovleac? Acesta nu are doar efect laxativ, ci este recomandat şi în cazul afecţiunilor renale (pietre la rinichi), hepatice, a acidităţii gastrice, a astmului bronşic şi al obezităţii.

Spre deosebire de speciile de dovleac de grădină, care sunt special cultivate pentru gătit, cele sălbatice sunt mai puţin gustoase, scopul lor fiind mai mult unul decorativ.

Păstrează-l la congelator pentru iarnă

Pentru a te bucura pe deplin şi pe parcursul iernii de aroma proaspătă a dovleacului, îl poţi curăţa de seminţe, îl tai sub formă de felii sau de cuburi, fie îl dai pe răzătoare şi îl pui la congelator.

O altă modalitate de a păstra dovleacul este sub formă de piure. După ce cureţi dovleacul, îl tai cubuleţe şi îl fierbi în apă cu sare.

Laşi la fiert până se înmoaie pulpa dovleacului, iar după ce s-a răcit o pui într-un blender. Piureul obţinut îl poţi depozita în recipiente pe care le pui la congelator.

Astfel, budinca cu dovleac, supa-cremă de dovleac sau plăcinta pot figura în meniul tău din timpul anotimpului rece.

N-ai somn? Încearcă următorul suc!

Ai probleme cu somnul? Unul dintre leacurile bunicii era chiar sucul de dovleac.

Înainte de culcare, bea 50 ml de suc proaspăt de dovleac, în care adaugi o linguriţă de miere.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Corina Zugravu, specialist în igiena alimentaţiei şi în nutriţie

Pe lângă amidon, dovleacul este foarte bogat în pectine, cu rol de scădere a colesterolului şi de protecţie a mucoasei intestinale.

Mai au şi un soi mai special de pectine, glucogalacturonan, care au rol puternic antioxidant, antiinflamator şi antidiabetic.

Dar ceea ce îl recomandă în mod special este cantitatea foarte mare de caroteni, care sunt de fapt pro-vitamina A şi care îi dau culoarea caracteristică.

Dovleacul poate ajuta în cazul unui număr mare de boli, de la cele de la nivelul ochiului, până la cele de la nivelul inimii.

Organismul beneficiază de toţi aceşti antioxidanţi şi din fructul copt sau tratat termic (chiar mai mult).

Din punct de vedere caloric, 100 de grame de dovleac conţin 40-50 de calorii.

Pont: Dacă îi îndepărtezi seminţele, dovleacul se va păstra mai bine la congelator peste iarnă.

Mai multe