De Sărbători, uită de problemele de digestie!
Fie că le foloseşti sub formă de infuzie, fie de tinctură sau de pulbere, tratamentele din natură sunt eficiente şi uşor de administrat, ajutându-te să ai o digestie uşoară.
Studiile arată că peste jumătate din numărul adulţilor suferă de indigestie cel puţin o dată pe lună.
De Sărbători, când mănânci prea mult odată sau combini mai multe preparate la aceeaşi masă, problemele de digestie sunt şi mai frecvente.
Argila combate arsurile gastrice
Mâncărurile picante, grăsimile, fructele, dulciurile, alcoolul şi băuturile acidulate favorizează apariţia arsurilor gastrice.
Un remediu folosit de mult timp, la fel de eficient şi astăzi împotriva arsurilor gastrice, este argila. O lingură cu argilă se amestecă într-un pahar cu apă.
Acest amestec se bea cu o jumătate de oră înaintea mesei, dar neapărat imediat ce a fost pregătit. Argila este indicată mai ales persoanelor care suferă de aciditate gastrică accentuată. Propolis, împotriva indigestiei
Pentru a combate indigestia, poţi să apelezi şi la tincturile de sunătoare sau de propolis, din care se administrează, înainte şi după masă, câte 15 picături pe o felie de pâine.
Rezultate bune pentru combaterea indigestiei are şi sucul de morcovi şi de sfeclă, băut dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru a scăpa de această problemă, poţi să bei şi infuzii din muşeţel, din ghimbir şi mentă, preparate din câte o linguriţă de plantă la o cană cu apă.
Muşeţelul combate balonarea, ghimbirul are acelaşi efect şi, în plus, reduce durerea stomacală, iar menta înlătură crampele.
Pentru a evita indigestia ce poate apărea după mesele îmbelşugate de Sărbători, specialiştii te sfătuiesc să consumi în timpul mesei câteva rondele de ananas proaspăt şi câteva
fructe de kiwi.
Ceaiul de mentă, antidiareic
Printre cele mai utile medicamente naturale împotriva diareei, se numără menta şi coaja de stejar.
Frunzele de mentă sunt indicate chiar şi copiilor şi se pot folosi ca tratament profilactic. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă, din care se beau două-trei căni zilnic.
Prepară un decoct din două linguriţe de coajă la o cană de apă, din care se administrează două căni pe zi, între mese, neîndulcit.
Busuiocul înlătură greaţa
Pentru a scăpa de starea neplăcută de greaţă, poţi apela la infuzia din busuioc. Aceasta se pregăteşte dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă.
Este indicat să bei una-două căni pe zi. Este recomandată şi infuzia din 30 de grame de levănţică la un litru de apă, din care să bei tot una-două căni. De asemenea, se pot întrebuinţa şi infuziile din cimbrişor şi muşeţel, care se prepară şi se administrează în acelaşi mod ca şi ceaiul din levănţică.
Sub formă de decoct, poţi folosi rădăcina de melisă. Decoctul se prepară prin adăugarea a 10 grame de plantă la un litru de apă, amestec care se fierbe 5 minute.
Muşeţelul şi salvia tratează balonarea
Una-două căni de infuzie din flori de muşeţel, pregătită din două linguriţe de flori la o cană cu apă, consumate zilnic, combat balonarea. Acelaşi efect îl are şi infuzia obţinută dintr-o linguriţă de frunze de salvie, adăugate la o cană cu apă, dacă este administrată de două-trei ori pe zi.
Util este şi ceaiul preparat din amestecul a 20 de grame de rădăcină de valeriană, 30 de grame de talpa-gâştei, 30 de grame de roiniţă, 10 grame de fructe de chimion şi 10 grame de fructe de fenicul. Este indicat să bei una-trei căni de ceai zilnic.
Cruşin şi volbură, contra constipaţiei
În caz de constipaţie, cel mai folosit remediu este decoctul din cruşin. Acesta se prepară prin adăugarea unei linguri de coajă de cruşin mărunţită la 250 ml de apă. Coaja de cruşin se opăreşte întâi, apoi se fierbe la foc mic, timp de 15-30 de minute.
Ceaiul astfel preparat se bea seara, la culcare. Poţi să foloseşti şi pulberea de cruşin, din care se administrează câte o jumătate de linguriţă, care se ţine sub limbă 10-15 minute, şi apoi se înghite cu apă.
O altă plantă cu acţiune purgativă este volbura. Infuzia din două linguriţe de plantă la o cană cu apă se va bea dimineaţa, pe stomacul gol. Tot pe stomacul gol poţi să iei şi două-patru linguri de tinctură de volbură, amestecate cu două-patru linguri de miere.
Din pulberea de volbură, este recomandat să iei jumătate de linguriţă, amestecată cu miere, pe stomacul gol.
De asemenea, de ajutor îţi poate fi şi infuzia obţinută din 30 g de cruşin, 20 g de flori de porumbar, 20 g de flori de tei, 20 g de păpădie şi 10 g de fructe de fenicul. La o cană cu apă,
este indicat să adaugi o lingură din acest amestec, care trebuie lăsat la fiert 5 minute. Ceaiul astfel preparat se va bea seara înainte de culcare, eventual îndulcit cu miere.
Broccoli reglează nivelul de aciditate
Această legumă are proprietatea de a regla nivelul sucurilor gastrice. În plus, are capacitatea de a împiedica multiplicarea bacteriilor din stomac. De aceea, este bine să adaugi broccoli în salată de fiecare dată când ai ocazia. De asemenea, se pot întrebuinţa şi capsule din germeni de broccoli (o capsulă dimineaţa şi una seara).
Eficient este şi cărbunele vegetal. Sub formă de pulbere, se administrează câte o lingură de cărbune vegetal, diluată în jumătate de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi.