De ce trebuie să incluzi în dietă sfecla roşie

23 februarie 2016   Nutriție

Hipertensiune arterială Bogată în betanină şi săruri de potasiu, sfecla combate hipertensiunea. Iată reţeta care te ajută să ţii tensiunea arterială sub control: pui la fiert 3 l de apă de izvor.

După primele clocote, adaugi 300-500 g de sfeclă tocată şi iei vasul imediat de pe foc. Se infuzează 3 ore, apoi strecori şi adaugi 150 g zahăr şi o linguriţă de drojdie uscată. Vasul se pune într-un loc cald, pentru 24-36 de ore.Apoi, strecori şi bei zilnic 300 ml de suc fermentat de sfeclă.

Prin conţinutul ei bogat în fier şi vitamina C, sfecla favorizează creşterea nivelului de hemoglobină din sânge. Anemia şi alte boli grave ale sângelui, cum ar fi leucemia, pot fi ameliorate prin consumul zilnic al sfeclei roşii (150 g, atât crudă, cât şi fiartă sau murată), la toate mesele.

Curăţă sângele. Iată o reţetă de detoxifiere simplă, la îndemâna oricui: 300 g sfeclă roşie şi 300 g morcovi raşi, apă clocotită, cât să le acopere, se mai fierbe pe foc mic, timp de 30 de minute.

După ce au fiert legumele, se adaugă 50 g stafide şi caise uscate şi se mai fiarbe 5 minute. Preparatul se amestecă cu 2 linguri de miere şi se lasă 12 ore la rece. Se ia de trei ori pe zi, câte 100-150 g, timp de o lună.

Specialiştii au demonstrat că pigmentul roşu din sfeclă ajută organismul în lupta împotriva cancerului. Aceştia au descoperit că sucul de sfeclă este un inhibitor puternic al mutaţiilor celulare. Mai mult, sfecla scade colesterolul, ceea ce duce la reducerea riscului de apariţie a bolilor de inimă.

Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi are efect de detoxifiere a ficatului, ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate.

În sfecla roşie se mai găseşte o combinaţie unică de sodiu şi calciu, ceea ce contribuie la dizolvarea calciului şi eliminarea excesului de acest mineral din organism.

100 g de sfeclă roşie asigură 28% din aportul zilnic necesar de vitamina B9 (acid folic), foarte utilă fătului pentru diviziunea celulară, pentru producerea celulelor sanguine şi pentru sinteza proteinelor.

Femeile însărcinate pot mânca în fiecare zi salată de legume, la care se adaugă şi un pumn de sfeclă roşie dată pe răzătoare. Acidul folic conţinut de aceasta va preveni apariţia malformaţiilor cardiace la făt.

Un pahar cu suc proaspăt de sfeclă roşie amestecat cu o lingură de miere, consumat în fiecare dimineaţă înainte de micul dejun, timp de trei săptămâni, ajută la tratarea ulcerului, prin reducerea acidităţii gastrice.

Şi frunzele de sfeclă roşie sunt indicate în caz de ulcer gastric. Sunt un pic amare, dar le poţi consuma proaspete, în salate cu castraveţi, morcovi şi cu ţelină.

Fiind alcătuită în proporţie de 80% din fibre, sfecla roşie are efecte benefice în cazul celor cu tranzit intestinal lent. Dacă ai stomacul sensibil, este bine să o consumi fiartă sau coaptă.

Prepară un amestec dintr-o rădăcină mică de sfeclă fiartă, o linguriţă de hrean şi o lingură de miere şi mănâncă-l după masă.

Sfecla roşie este una dintre legumele cu cea mai mare putere antioxidantă, luptând împotriva radicalilor liberi (poluare, chimicale, radiaţii), care îmbătrânesc celulele corpului înainte de vreme.

Cel mai important antioxidant din sfeclă este substanţa care-i dă culoarea roşie, betacianina, şi care creşte capacitatea sângelui de a transporta oxigen la celule. Betacianina are rol în prevenirea cancerului de stomac şi de colon. Consumă 900 g de sfeclă roşie pe zi, atât ca terapie, cât şi pentru prevenire.

Mai multe