De ce nu trebuie să-ţi lipsească proteinele din dietă

5 decembrie 2016   Nutriție

Pentru a fi sigur că obţii aportul zilnic necesar de proteine, bazează-te mai puţin pe suplimente alimentare şi mai mult pe dietă. Ai grijă să nu-ţi lipsească ouăle, brânza, carnea de pasăre şi de vită, peştele de 3-4 pe săptămână şi nici ciupercile, fasolea, năutul, lintea, alunele, nucile, migdalele, iaurtul.

Nu rişti să te îngraşi

Când ai o poftă de mâncare exagerată şi mai ales de a mânca dulciuri, înainte de a ceda tentaţiei, aminteşte-ţi că, de fapt, această nevoie indică o lipsă de proteine. Acestea din urmă normalizează nivelul glicemiei. Printre alte cauze ale creşterii apetitului se numără tocmai alimentele prea grase, consumul frecvent de dulciuri sau de carbohidraţi.

Te ocolesc infecţiile

Răceşti prea des sau te deranjează infecţiile urinare care revin? Poate fi de vină şi carenţa de proteine, pentru că aminoacizii pe care corpul îi procură din acestea întăresc sistemul imunitar şi stimulează producerea de anticorpi.

Combaţi durerile articulare

Dacă te vindeci mai greu, oboseşti mai repede, resimţi o slăbiciune a musculaturii sau dacă te dor articulaţiile, ai motive să incluzi în dietă mai multe alimente proteice. Datorită proteinelor, corpul se poate reface mai uşor la nivel celular, inclusiv în cazul unor răni.

Previi căderea părului

Pierderea podoabei capilare, unghiile care se exfoliază uşor sunt motive în plus să iei în considerare suplimentare a proteinelor. Datorită acestora părul şi unghiile îţi păstrează vitalitatea şi rezistenţa.

Mai multe