De ce este bine să mâncăm banane

22 august 2012   Nutriție

Scad presiunea arterială

O banană medie conţine 11% din necesarul de fibre zilnic şi doar 108 calorii. Fibrele ajută atât la menţinerea sănătoasă a sistemului digestiv, cât şi la reducerea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, studiile arată că bananele reduc presiunea arterială (datorită potasiului din compoziţia lor), prevenind astfel apariţia aterosclerozei, a atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Menţin sănătatea articulaţiilor

Pe lângă faptul că reduce presiune arterială, potasiul din banane previne deteriorarea oaselor. Specialiştii susţin că o dietă bogată în sodiu duce la pierderea unei cantităţi mari de calciu prin urină, punând în pericol rezistenţa şi sănătatea sistemului osos. Însă, un consum constant de banane menţine în limite normale cantitatea de sare din organism, stabilizând astfel nivelul de calciu.

Tratează afecţiuniile digestive

Consumul de banane diminuează efectele neplăcute ale diareei sau constipaţiei. Potasiul din banane stabilizează nivelul electroliţilor din organism, atunci când se produce un dezechilibru cauzat de diaree. Mai mult, bananele acţionează şi asupra constipaţiei, datorită pectinei care reglează activitatea digestivă.

Previn diabetul şi obezitatea

Totodată, în compoziţia bananelor se găsesc vitamine din complexul B, care au o importanţă la fel de ridicată ca şi restul substanţelor nutritive. Spre exemplu, vitamina B6 acţionează ca un agent antiinflamator care are rolul de a reduce riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, a diabetului şi a obezităţii. De asemenea, vitamina B6 are un rol important în buna funcţionare a sistemului nervos.

Mai multe