De ce e sănătos să mâncăm roşii

20 septembrie 2017   Nutriție

Reduc apariţia cancerului

Deoarece au un conţinut ridicat de licopen, un antioxidant puternic, cu proprietăţi anticancerigene, s-a constatat că pot reduce apariţia cancerului, în special a celui la sân, de prostată şi de stomac.

Menţin sănătatea inimii

Consumul regulat de roşii micşorează vâscozitatea sângelui, în acest fel riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare, în special a aterosclerozei sau a trombozei, scade considerabil.

Te ajută să slăbeşti

Dacă doreşti să scapi de kilogramele nedorite acumulate, poţi consuma roşii în fiecare zi. Sunt foarte prietenoase cu silueta ta, având valori nutritive reduse, deoarece conţin apă în proporţie de 90%. Te ajută în acelaşi timp să nu privezi corpul de vitaminele esenţiale, fiind indicate chiar şi persoanelor care suferă de hipovitaminoză.

Protejează fumătorii

Datorită acidului cumaric şi acidului clorogenic conţinuţi, roşiile au rol de scut împotriva daunelor produse în organism în urma fumatului, care pot duce în timp la apariţia unor boli precum cancerul.

Descoperă beneficiile sucului de roşii AICI

Te scapă de toxine

Roşiile te ajută să elimini toxinele din corp datorită antioxidanţilor. Pentru că sunt alcaline, au capacitatea de a purifica sângele, echilibrându-i pH-ul.

Îmbunătăţesc vederea

Consumate ca atare sau sub formă de suc, vitamina A din roşii ajută la îmbunătăţirea vederii, având în acelaşi timp şi rol de prevenţie în cazul afecţiunilor oculare, precum vederea slabă pe timpul nopţii sau degenerescenţa maculară.

Dau rezistenţă părului

Vitaminele conţinute de roşii, în special vitamina A, ajută părul să îşi recapete strălucirea naturală şi să devină mai rezistent. De aceea, dacă îţi doreşti să ai o podoabă capilară îngrijită, este recomandat să le consumi periodic.

Analgezice naturale

Roşiile conţin în mod natural agenţi antiinflamatorii ̶ bioflavanoizi şi carotenoide, care au efect analgezic, putând reduce durerile cronice în cazul bolilor precum artrita, dacă sunt consumate zilnic.

Favorizează tranzitul intestinal

Consumul de alimente cu un conţinut ridicat de apă şi de fibre, precum roşiile, ajută la hidratarea organismului şi la reglarea tranzitului intestinal. Ţinute în frigider îşi pierd aroma

Deşi multe persoane ţin roşiile în frigider, nu este indicat să faci acest lucru deoarece temperaturile scăzute le fac să devină mai moi. Atunci când sunt păstrate la mai puţin de 10⁰, are loc o reacţie între enzimele fructului, pierzându-şi aroma. De aceea, roşiile se păstrează cel mai bine la temperatura camerei.

„Roşiile conţin licopen, un puternic antioxidant, cu rol în protecţia celulelor, a membranelor celulare şi ADN-ului. Licopenul modifică profilul acizilor graşi din plasma umană .Aproape cel mai sigur mod ca licopenul să ajungă în sânge este consumul de roşii prelucrate termic. Roşiile, în special cele prelucrate ̶ suc de roşii, pastă de tomate, bulion) consumate pe parcursul vieţii influenţează vitalitatea creierului la bătrâneţe.”

(Cheia longevităţii, Dr. Mihai-Alin Scarlat, Editura Minerva)

Te poţi bucura de proprietăţile roşiilor şi pe timpul iernii, prin conservarea lor sub formă de bulion sau pastă de tomate. O altă metodă prin care le poţi păstra pentru o perioadă lungă de timp este conservarea roşiilor uscate la soare, în ulei de măsline. Fitonutrienţii din roşii devin astfel mai uşor de absorbit prin asocierea cu uleiul de măsline. Pentru o aromă mai plăcută, poţi adăuga şi busuioc proaspăt.

Citeşte Click! Sănătate în varianta digitală

Mai multe