De ce e bine să reducem zahărul din alimentaţie

14 mai 2012   Nutriție

Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, ci glucoza, fructoza şi zaharoza proveneau doar din fructe şi miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent.

S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerţ, deserturi, dar şi în băuturi şi chiar în produse sărate - ca de exemplu în mazărea la cutie. Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate.

Totodată, un consum ridicat de zahăr are şi alte efecte negative asupra organismului. Alimentele bogate în zaharuri dereglează centrul saţietăţii, ducând la un dezechilibru metabolic în organism, afectează secreţia de insulină şi cresc riscul de diabet, boală ce se asociază cu afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge, accidente vasculare şi insuficienţă renală.

Mai multe