Cum te ajută alimentele colorate să lupţi contra bolilor
"Consumul de alimente de diferite culori ne asigură în mod cert o piele strălucitoare, o siluetă mai subţire şi ne ajută să luptăm împotriva bolilor ", susţine nutriţionista Linda Foster.
Alb: cartofi, ceapă, usturoi, ciuperci, conopidă
Alimentele albe sunt bogate în antioxidanţi precum beta glucan, un imunostimulator extrem de eficient care ajută la întărirea capacităţii naturale de apărare a organismului.
Galben: banane, lămâi, porumb, ananas, grepfrut, ardei
Toate aceste alimente conţin din plin carotenoizi, care reduc riscul îmbolnăvirii cu anumite tipuri de cancer şi boli de inimă, întăresc sistemul imunitar şi îmbunătăţesc aspectul pielii.
Roşu: roşii, căpşuni, cireşe, coacăze, zmeură
Pe lângă faptul că sunt bogate în vitaminele A şi C, alimentele roşii conţin din plin licopen şi antocianine, doi antioxidanţi care protejează pielea de efectele arsurilor solare, reduc semnificativ riscul de ateroscleroză şi previn apariţia mai multor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de sân, vezică urinară, plămâni şi piele.
Portocaliu: portocale, morcovi, cartofi dulci, piersici, ardei, dovleac
Betacarotenul şi beta-cryptoxanthinul sunt doi carotenoizi care se găsesc cu precădere în alimentele portocalii. Aceştia au un rol important în protejarea vederii şi a pielii, reduc inflamaţiile cauzate de artrită şi previn apariţia cancerului.
Verde: spanac, castraveţi, broccoli, varză, fasole verde, mazăre, mere, struguri, kiwi
Alimentele verzi sunt bogate în vitamina K, fier, potasiu, calciu şi carotenoizi, precum luteină şi zeaxantină, care au un rol important în prevenirea orbirii, mai ales la persoanele în vârstă. De asemenea, o porţie zilnică din oricare dintre aceste alimente poate reduce riscul de a suferi un atac de cord.
Violet: afine, smochine, prune, struguri, vinete, varză roşie, vinuri
Toate aceste alimente conţin niveluri ridicate de antioxidanţi puternici, precum resveratrol şi antocianine. În timp ce resveratrolul reduce riscul de boli cardiace şi cancer şi îmbunătăţeşte memoria, antocianinele au un rol important în prevenirea bolilor de ficat, reduc tensiunea arterială şi luptă contra îmbătrâniri premature.