Cum se prepară corect o salată sănătoasă şi saţioasă

26 iunie 2017   Nutriție

În pieţe se găsesc din abundenţă toate ingredientele necesare pentru a savura o salată gustoasă şi pentru a avea grijă de silueta ta. Nu te vei îngrăşa dacă ştii cum să combini ingredientele şi care este cantitatea pe care s-o consumi.

Baza salatei oferă culoare

Când zici cuvântul salată, clar elementul principal este salata verde, rucola, varza Kale sau spanacul, ceva verde la care poţi adăuga broccoli, avocado, castraveţi. Verdele este una dintre culorile sănătăţii din farfuria ta. Plecând de la această culoare poţi să te joci cu gustul pe care vrei să îl obţii. Poţi să adaugi ceapă roşie, morcovi, roşii, ardei. Absolut orice legumă este plină de nutrimenţi benefici organismului tău.

Nu ocoli alimentele crocante precum nucile, seminţele sau merele. Aceste vin perfect în completarea porţiei tale de sănătate, sunt extrem de saţioase şi contribuie la o digestie corectă şi echilibrată.

Pe lângă faptul că au grăsimi sănătoase, de care organismul tău are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă.

Nicio masă fără proteine

Sănătatea are nevoie de diversitate şi moderaţie, astfel că pentru a te menţine în formă ai nevoie de câte puţin din fiecare categorie de alimente.

Poţi să optezi pentru zilele în care să consumi proteină de origine animală sau vegetală. Astfel poţi să adaugi la baza salatei tale pe lângă legume, creveţi, somon, carne de pui, peşte sau vită.

Mai ales dacă ai un program de activităţi încărcat este bine să ţii cont la ce pui în farfurie. Proteinele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a masei musculare, iar seminţele, avocado şi peştele pentru activitatea cerebrală.

Este greşită ideea conform căreia dacă te abţii de la o anumită categorie de produse, de exemplu carne, vei fi mai sănătos.

Senzaţia de saţietate nu este un moft ci o necesitate. Alimentele pe care alege să le consumi sunt responsabile în mare parte de starea ta de sănătate.

Află cât de importantă este salata verde pentru sănătatea ta AICI

Dressing-ul, secretul salatelor

Nu doar o dată ai văzut salate cu tot soiul de condimente, ei bine, ca să îţi potoleşti foamea şi să ai grijă de silueta ta este indicat să acorzi o atenţie deosebită asupra dessingului.

Amestecul clasic de sare, piper, oţet şi ulei pare a fi cel mai optim pentru tine. Evită pe cât posibil sosurile pe bază de maioneză, sau cele deja gata preparate ce au arome artificiale, coloranţi sau aditivi alimentari.

În plus un sos cumpărat gata făcut nu îţi va permite să deţii controlul asupra cantităţii de sare ingerate sau alte condimente.

Cea mai sănătoasă variantă este mixul dintre oţet de mere sau zeamă de lămâie proaspăt stoarsă şi uleiul de măsline extra virgin.

Nu evita să consumi măsline sau frunze de mentă în salatele tale.

Chiar şi aşa, dacă alegi să îţi prepari o salată de vinete de exemplu, evită să o combini cu uleiul de măsline, acesta îi va schimba gustul într-unul amar. Cea mai bună combinaţie pentru vinete rămâne de departe combinarea ei cu ceapa roşie câtă vrei după gustul tău, sare şi un pic de piper. O masă bună pentru o zi toridă de vară, pe care o poţi consuma cu ardei gras sau cu lipii fără grojdie. Ceapa va aduce un aport de vitamine şi minerale la cel pe care ţi-l oferă vinetele.

Oteţ de mere sau zeamă de lămâie

Este cunoscut faptul că salatele trebuie acrite pentru a avea un gust mai bun şi pentru a evidenţia savoarea alimentelor pe care le conţin. Salata verde nu se va tăia niciodată cu cuţitul deoarece va oxida, se va asezona cu oţet balsamic însă este foarte important să adaugi şi o linguriţă măcar de zeamă de lămăie pentru a intensifica savoarea din farfurie.

Mai ales că lămâia este bogată în vitamina C, B, riboflavină, calciu, fosfor, magneziu, proteine şi hidraţi de carbon.

Pentru a schimba din când în când gustul poţi să obtezi pentru un dressing făcut din iaurt pe care să îl amesteci cu seminţe de susan, in, chia, o linguriţă de ulei de măsline şi una de zeamă de lămâie.

O altă variantă o reprezintă avocado din pulpa căruia poţi să faci un piere pe care să îl combini cu zeamă de lămâie, seminţe şi puţin iaurt. Va veni ca o măsuşă salatei tale, iar gustul va fi pe măsura aşteptărilor tale.

Salata verde se combină de minune cu câteva frunze de mentă proaspete sau cu oregano uscat în casă. Nu uita nici de rozmarin!

Indiferent de varianta de salată pe care alegi să o consumi, este important să ai un echilibru în farfurie.

Pătrunjelul şi mărarul nu trebuie să lipsească de la nici o masă.

Mai multe