Cum să te hrăneşti corect vara asta

11 iunie 2014   Nutriție

Bea cel puţin doi litri şi jumătate de apă

Primul lucru la care trebuie să te gândeşti dimineaţa este apa! Plată sau minerală, apa nu trebuie să îţi lipsească din meniul zilnic. Bea cel puţin 2,5 litri de apă şi chiar mai mult, dacă depui efort fizic.

Nu te îmbăta cu gândul că apa rece te va răcori! Apa rece se elimină mai repede prin transpiraţie, pe când cea caldă sau la temperatura camerei este asimilată mai ­bine, prin urmare vei fi mai hidratat.

Consumă fructe şi legume colorate

Mănâncă fructe şi legume cât mai colorate (morcovi, ardei gras roşu, roşii, pătrunjel, broccoli, porumb). Acestea conţin vitaminele A, C şi E, precum şi alţi antioxidanţi, care ne protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui.

Mizează şi pe fructele şi legumele care te hidratează: ţelină, castraveţi, căpşuni, pepene, măr şi ­caise. Acestea nu ­numai că îţi potolesc setea, dar îţi oferă şi vitaminele şi mineralele de care ai nevoie.

Mai poţi citi:

- Cum păstrăm alimentele pe căldură

- Alimentele care te hidratează pe căldură

- Iată cele mai bune bputuri de vară!

Nu sări peste mese

Pentru a evita căderile de glicemie sau de calciu, care pot fi mai frecvente pe caniculă, nu sări peste cele trei mese ale zilei şi peste cele două-trei gustări. O altă variantă ar fi să mănânci puţin şi des: adică patru-cinci porţii mai mici, consumate la un interval de trei-patru ore.

Evită grăsimile «rele» şi prăjelile

Este bine să eviţi preparatele bogate în grăsimi şi prăjelile, pentru că au mai multe calorii şi au un efect termic asupra organismului (cresc uşor temperatura corpului), precum şi pe cele sărate (mezeluri, brânzeturi fermentate), pentru că duc la retenţia de apă.

Alege meniurile uşoare

Cele mai bune pentru sezonul cald sunt meniurile uşoare. Ideale pentru micul dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci şi ouăle fierte, pentru prânz, supele şi ciorbele de legume cu zarzavaturi, carnea de pui, de vită şi peştele, orezul cu legume, mâncarea de păstăi, iar pentru cină, salatele în diverse combinaţii (roşii şi mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt şi castraveţi etc.) sau legumele la grătar.

Igiena în timpul mesei ţine bolile departe

Multe dintre îmbolnăviri, inclusiv cea cu „bacteria ucigaşă” (E. coli), ar putea fi prevenite dacă respectăm regulile elementare de igienă. De aceea, spală-te cât mai des pe mâini. De asemenea, spală sub jet puternic de apă legumele şi fructele.

Berea te deshidratează

Evită excesul de cafea, de băuturi care conţin cofeină, precum şi alcoolul, deoarece au efect diuretic, ceea ce, implicit, duce la deshidratare. În plus, alcoolul scade vigilenţa, prin urmare nu mai poate fi sesizat, de pildă, pericolul insolaţiei.

Prepară-ţi acasă deserturi sănătoase

Pofta de dulce ţi-o poţi potoli cu deserturi sănătoase! Un „dulce” delicios îţi poţi pregăti foarte uşor din fructul preferat, pe care îl pisezi şi-l pui într-un iaurt simplu. Lasă-l la congelator două ore. O altă variantă sănătoasă este salata de fructe.

Atenţie la toxiinfecţia alimentară!

Vara, pericolul toxiinfecţiilor este mai mare, din cauză că germenii se răspândesc cu mai mare repeziciune, iar alimentele se alterează mai uşor. De aceea, evită să cumperi produse alimentare „de stradă”: mici, îngheţată, produse de tip fast-food (hamburger, hot-dog) şi fereşte mâncarea de insecte sau de animale.

SFAT: Pentru a evita pericolul toxiinfecţiei alimentare, nu consuma carnea în sânge sau fiartă insuficient!

Mai multe