Cum lupţi împotiva inflamaţiei prin alimentaţie

10 decembrie 2018   Nutriție

Uneori, însă, inflamaţia persistă chiar dacă organismul nu mai e ameninţat de nimic, şi atunci ne devine din prieten, inamic, pentru că poate conduce la boli precum artrită, depresie, Alzheimer şi multe altele. Studiile arată, însă, că inflamaţia poate fi combătută printr-o alimentaţie adecvată.

Fructele, nucile şi legumele au proprietăţi antiinflamatoare, la fel şi cafeaua. Pentru a reduce inflamaţia din corp, e bine să avem o dietă sănătoasă, care să cuprindă alimente care combat inflamaţia: roşii, ulei de măsline, legume cu frunze verzi (spanac, varză, salată verde etc.), migdale şi nuci, peşte gras (somon, macrou, ton, sardine) şi fructe precum căpşuni, afine, cireşe şi portocale.

Bogate în antioxidanţi şi polifenoli, acestea reduc şi riscul de cancer, diabet şi boli cardiovasculare. De asemenea, o dietă sănătoasă ne dă şi o stare de spirit mai bună şi ne scuteşte de căderi de energie. Dieta mediteraneană, bazată pe legume proaspete, peşte, cereale integrale şi ulei de măsline este una dintre cele mai bune alegeri atunci când vine vorba de un stil de viaţă sănătos.

Pe de altă parte, alimentele care potenţează inflamaţia din organism şi pe care e bine fie să le evităm complet, fie să le consumăm cât mai rar şi în cantităţi cât mai mici, sunt cele grase şi calorice, care nu aduc nutrimentele necesare în corp. Acestea sunt: carbohidraţii rafinaţi (pâine albă, produse de patiserie), cartofii prăjiţi, băuturile acidulate din comerţ, carnea procesată (hot dog, cârnaţi, burgeri), untura şi margarina, mâncăruri care sunt adesea asociate cu afecţiuni precum obezitatea, diabetul şi depresia.

Mai multe