Cum e mai bine să mănânci legumele, crude sau gătite

2 iunie 2015   Nutriție

Roşii - gătite

Licopenul, pigmentul care oferă culoare roşiilor, oferă protecţie împotriva anumitor tipuri de cancer - de prostată, în special - şi te protejează de bolile de inimă.

Atunci când sunt gătite într-o tigaie, cu puţin ulei de măsline, roşiile eliberează licopenul în contact cu căldura, motiv pentru care substanţa este mai uşor de absorbit de corp.

Broccoli - crud

Alături de varză, conopidă, kale şi varza de Bruxelles, broccoli se poate consuma atât gătit, cât şi crud. Însă, ideal este să consumi broccoli în stare crudă, întrucât procesul de gătire distruge mirosinaza, o enzimă care ucide celulele canceroase.

Morcovii - gătiţi

Studiile arată că, în contact cu căldura, morcovii eliberează mai mult betacaroten, un compus pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Spanacul - crud

Spanacul este o sursă bogată de potasiu, vitaminele A şi C, magneziu şi mangan, precum şi acid folic. Consumat crud, corpul va absorbi mai uşor fierul, calciul şi magneziul din conţinut.

Varza de Bruxelles - gătită la aburi

Varza de Bruxelles face parte din familia legumelor crucifere alături de varză, conopidă şi kale şi abundă în nutrienţi precum vitamina C, B6 şi acid folic. Fiind deosebit de hrănitoare, varza de Bruxelles se găteşte la aburi, nu mai mult de 5 minute.

Ardei - crud

Conţinutul bogat de vitamina C se pierde în contact cu căldura şi apa, aceasta fiind o vitamină solubilă.

Mai multe