Cum combatem arsurile gastrice. Cât contează alimentația

13 mai 2022   Nutriție

Ai arsuri gastrice și un discomfort maxim? Nu ar fi rău să studiezi mai bine ceea ce mănânci. Din fericire, există anumite alimente care, odată incluse în dieta zilnică, ameliorează sau chiar previn apariția arsurilor la stomac. Nutriționistul Gianluca Mech nominalizează câteva dintre acestea.

Cereale integrale

Cerealele integrale sunt surse foarte de fibre, vitamine B, fier, folat, seleniu, potasiu, magneziu și alți nutrienți importanți pentru sănătate. Cantitatea de fibre pe care acestea o conțin poate ajuta la absorbția acidului din stomac. Așadar, recomand includerea în dietă a unor alimente precum orezul brun, fulgii de ovăz și pâinea integrală. Toate consumate, bineînțeles, cu moderație.

Ghimbir

“Ghimbirul are proprietăți medicinale și antiinflamatorii care îl fac să fie un ajutor de nădejde pentru digestie. Este un aliment alcalin, așadar contribuie la reducerea iritației de la nivelul tractului gastrointestinal. Poate fi consumat în smoothie-uri, supe sau ceaiuri”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Fructe și legume

Aproape toate fructele și legumele reduc aciditatea din stomac. Legumele rădăcinoase și cele verzi sunt bogate în fibre. Fibrele contribuie la senzația de sațietate. “Nu vom mai mânca astfel mai mult decât este cazul, iar mâncatul în exces este una dintre cauzele arsurilor gastrice.

De reținut însă că există și fructe și legume pot provoca arsuri la stomac. Usturoiul și ceapa, spre exemplu, nu sunt recomandate celor care au probleme gastro-intestinale. La fel citricele, precum grapefruitul și portocala, sunt alimente cu aciditate ridicată. Alimentele pe bază de roșii, cum ar fi sosurile și ketchup-ul, sunt, de asemenea, foarte acide.

Recomand consumul de cartofi dulci, morcovi, sfeclă, sparanghel, broccoli și fasole verde”.

Iaurt

Consumul de iaurt natural are numeroase beneficii. Calmează iritațiile de la nivelul esofagului și reprezintă o sursă foarte bună de proteine. “Iaurtul este, de asemenea, probiotic. Aparține unei clase de alimente care conțin microorganisme vii ce mențin bacteriile bune din organism”, explică nutriționistul Gianluca Mech

Proteine slabe

Consumul de proteine slabe poate reduce arsurile gastrice. Vorbim aici, spre exemplu, despre carne slabă de pui, fructe de mare, tofu sau albușuri de ou. Nu prăjite în ulei! Le putem pregăti la cuptor, pe grătar sau prin fierbere. Mesele bogate în grăsimi și mâncărurile prăjite pot duce la reflux.

Leguminoase

Leguminoasele precum fasolea, mazărea și lintea au un conținut scăzut de grăsimi, nu au colesterol și sunt bogate în nutrienți precum acid folic, potasiu, fier și magneziu. Leguminoasele conțin, de asemenea, grăsimi și fibre benefice. Sunt o sursă bună de proteine și un înlocuitor excelent pentru carne. 

Nuci și semințe

Nucile și semințele conțin fibre, nutrienți și grăsimi mononesaturate sănătoase. De asemenea, pot ajuta la absorbția acidului din stomac, reducând arsurile gastrice. Puteți alege să consumați, cu moderație, migdale, alune, chia, rodie și semințe de in.

Grăsimi sănătoase

“Deși consumul de prea multe alimente grase poate declanșa refluxul de acid, grăsimea este un nutrient necesar. Este esențială pentru sănătatea inimii și a creierului, dar trebuie să știm că există diferite tipuri de grăsimi. Înlocuirea grăsimilor nesănătoase cu grăsimi sănătoase ajută. Câteva exemple de grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, nuci și produse din soia”, mai spune Gianluca Mech.

Mai multe