Cu ce înlocuieşti carnea în postul Crăciunului
Pentru ca trecerea la mâncarea de post să nu fie grea pentru organism, specialiştii recomandă acomodarea treptată.
,,Celor care obişnuiesc să mănânce în mod regulat carne şi produse de origine animală le este indicat să consume produse de post măcar de două ori pe săptămână înainte de începerea aceastei perioade. Tubul digestiv se poate adapta la cantitatea crescută de fibre şi se evită astfel apariţia balonării sau a durerilor abdominale”, ne explică Corina Zugravu, medic nutriţionist. Organismul se va ,,elibera” treptat de toxine.
În loc de carne, alege nuci, mazăre şi năut
Meniul din perioada postului trebuie să fie chiar mai variat decât cel obişnuit şi să conţină alimente bogate în proteine, vitamine şi în minerale.
În acest mod, putem face faţă activităţilor zilnice în continuare, fără a ne simţi slăbiţi.
,,Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească mazărea, fasolea boabe, lintea, ciupercile şi soia”, afirmă nutriţionistul Adrian Copcea.
Grăsimile nesaturate necesare organismului le putem lua din nuci, migdale ori din ulei de in, rapiţă sau de floarea-soarelui. Mai putem consuma şi halva, bogată în proteine vegetale, grăsimi şi în glucide. Nu mânca însă mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece îngraşă.