Creveţii, necesari pentru creşterea imunităţii

1 iunie 2017   Nutriție

Înainte de a cumpăra creveţi cruzi, ,,de la gheaţă'', aşa cum îi vezi prin marile supermarketuri, trebuie să ţii cont de un aspect destul de important şi anume că fac parte din categoria de alimente care se alterează rapid şi, asemeni peştelui, este bine să le verifici prospeţimea.

Există o gamă largă de creveţi sub formă congelată, prefierţi, cruzi, cu sau fără coajă. Atunci când îi alegi pe cei la gheaţă trebuie să ai în vedere consistenţa fermă şi fără nici un fel de miros de amoniac.

Ţine cont de cantitatea pe care o cumperi, deoarece dintr-un kilogram de creveţi întregi te alegi cu aproximativ 500 de grame de pulpă.

Îţi asigură substanţele nutritive necesare

Practic, cu doar 100 de grame de creveţi, îi furnizezi organismului tău elementele nutritive necesare pentru a-ţi oferi energia întregii zile. Una dintre cele mai bune surse de proteine animală, deşi conţin grăsimi saturate, sunt în cantităţi mici şi contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Conţinutul de fier contribuie substanţial la prevenirea îmbătrâniri premature, stimulează sistemul imunitar şi contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor şi a muşchilor.

Află care sunt cele mai sănătoase fructe de mare AICI

Au o doză de seleniu, element anticancerigen care are rolul de a inhiba celulele canceroase din colon şi din rect, dar care acţionează şi la nivelul celulelor de ADN.

În plus nu trebuie să uităm de efectul său antioxidant, mai ales datorită coenzimei Q10 şi a astaxantiei pe care le conţine.

Contribuie la scădera tensiunii arteriale

Consumul frecvent de creveţi contribuie la reducerea bătăilor inimii, prevenind astfel un stop cardiac. Prin prisma faptului că nu au colesterol, devin un aliat al sistemului cardivascular.

Chiar dacă sunt alimente proteice, se digeră uşor şi se comportă precum un antiinflamator asupra ţesuturilor, ajutând totodată şi la fluidizarea sângelui.

Conţinutul de acizi Omega 3 ce se regăseşte în creveţi sunt un bun aliat pentru funcţionarea creierului şi a sistemului cardiovascular. Un plus este adus de vitamina D, care este esenţială în asimilarea calciului în organism împreună cu vitamina B12 care ajută la combatarea anemiilor.

Contraidicaţii

În general fructele de mare, categorie din care fac parte şi creveţii sunt alimente cu un risc alergogen destul de ridicat, motiv pentru care este indicat să cunoşti foarte bine factorii alergeni cu care te confrunţi.

În cazul în care ştii că ai o alergie la bisulfiţi, citeşte cu atenţie eticheta produselor congelate.

Purinele care sunt predecesoarele acidului uric, sau persoanele care suferă de gută este indicat să evite consumul creveţilor.

Ştiai că:

...pentru o bună decongelare, este bine să îi laşi să se decongeleze în frigider şi nu direct afară?

... odată decongelaţi poţi să îi marinezi timp de două ore apoi să îi adaugi în salate?

... creveţii prefierţi nu trebuie supuşi tratamentului termic, cel mult merg uşor încălziţi?

.... creveţii congelaţi cruzi sau proaspeţi se pretează la gătit la foc mică ăână îşi schimbă culoarea, însă nu mai mult de 3-4 minute?

Mai multe