Combinaţii sănătoase de alimente de Sărbători
Nu combina proteinele cu carbohidraţii
Este de evitat combinarea alimentelor bogate în proteine (nuci, carne, ouă, brânză) cu alimentele pline de carbohidraţi (pâine, cereale, cartofi, fructe).
Fiecare tip de aliment are timpul lui de digestie. Proteinele (carnea, nucile, brânzeturile, soia) stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, carbohidraţii (substanţe bogate în amidon, precum cartofi, paste sau orez) au nevoie de un timp mai scurt de digestie.
O altă greşeală pe care trebuie să o eviţi este combinaţia dintre cartofi şi pâine. Este o asociere de alimente din grupa carbohidraţilor, lucru nepermis la aceeaşi masă.
Poţi consuma pâine la prânz, iar cartofi la masa de seară. Combinaţiile de carbohidraţi sunt dăunătoare pentru siluetă, fiindcă zahărul conţinut de aceştia se dizolvă cel mai rapid în sânge, ceea ce duce la acumularea de kilograme nedorite.
Combină proteinele cu legume fără amidon
Ideal este să combini proteinele cu legumele fără amidon, dar şi carbohidraţii tot cu legume fără amidon. Legumele care nu conţin amidon sunt salata verde, ţelina, varza, castraveţii, broccoli, vinetele, ardeii, roşiile, dar şi dovleceii.
Pentru că legumele fără amidon nu fermentează atunci când stau mult timp în stomac, acestea pot fi combinate atât cu proteine, cât şi cu carbohidraţi. Salatele pot fi consumate cu carne la grătar sau cu pilafuri, fasole sau cartofi.
Tot pentru a uşura digestia, nutriţioniştii recomandă să consumi la fiecare masă un aliment nepreparat termic (crud), de preferat o legumă.
Fără cereale şi şuncă la aceeaşi masă
Una dintre cele mai nefericite combinaţii este cea dintre carbohidraţi (biscuiţi, gogoşi, cartofi, pâine, cereale integrale, paste) şi grăsimi (unt, şuncă, smântână). La acumularea rapidă a kilogramelor în plus „ajută” şi alăturarea de proteine (carne, ouă, lactate, ciuperci) cu carbohidraţi.
Carnea nu trebuie combinată nici cu fructe. În schimb, ai voie să o mănânci la aceeaşi masă cu legume (salată verde, ardei, varză, roşii), de preferinţă proaspete, sub formă de salate.
Nu amesteca fructele dulci cu citricele
Şi atunci când prepari o delicioasă salată de fructe, trebuie să ai grijă la alegerea ingredientelor. Regula de bază este simplă: nu ai voie să combini fructele dulci (struguri, banane, pere, fructe uscate) cu fructele care conţin acizi (citrice şi kiwi).
Ele vor fermenta în stomac şi‑ţi vor îngreuna procesul de digestie, ceea ce duce la acumularea de kilograme nedorite.
Alege deserturi sărace în calorii
Desertul este cel care dă cele mai mari bătăi de cap atunci când vine vorba de surplus de kilograme, căci majoritatea dulciurilor conţin multe calorii. De aceea, încearcă să prepari prăjituri fără prea multe nuci (bogate în calorii) şi să foloseşti zahăr brun. Iar în loc de două felii de cozonac, ce-ar fi să mănânci doar una?
Plănuieşte înainte să mănânci
Când eşti invitat la o masă festivă, verifică toate opţiunile de mâncare şi gândeşte-te la ce ai putea renunţa. Iar dacă nu te poţi abţine de la niciun fel de mâncare, alege să mănânci din fiecare câte puţin. Totodată, ai grijă şi la sucurile acidulate şi la cafea. În exces, pot favoriza apariţia colăceilor de pe burtă.