Ciocolata nu te îngraşă!

27 octombrie 2010   Nutriție

Grăsimile ne îmbolnăvesc

Nu este chiar aşa! Specialiştii spun răspicat că persoanele plinuţe sunt mai sănătoase decât cele slabe, lipsite de vlagă. E important să consumăm mai multe grăsimi vegetale decât animale.

Mezelurile sunt pline de grăsimi

Asta se întâmpla odată! În multe tabele alimentare se regăsesc informaţii vechi despre cantitatea de grăsimi din mezeluri – până la 40 % sau chiar mai mult. Analizele recente arată că până şi lebervurştii conţin numai 27% grăsimi.

Vinul roşu face bine la inimă

Adevărat pe jumătate! Alcoolul creşte tensiunea arterială – cauza principală a afecţiunilor cardiace. Numai polifenolii din vinul roşu au rol protector. Atenţie: nu mai mult de un pahar pe zi.

Mierea este bună pentru copiii răciţi

Greşit! O bacterie din miere poate pune în pericol viaţa bebeluşilor. Aşadar, nu îndulciţi ceaiul bebeluşului cu miere, cel puţin în primul an de viaţă al acestuia.

Ciocolata provoacă acneea

Ce prostie! Vinovate de apariţia coşurilor sunt bacteriile acneei din piele, şi nu ciocolata.

Vegetarienii slăbesc mai uşor

Nu! Nu are nici o importanţă dacă mâncăm sau nu carne, ci câte calorii consumăm zilnic. Multe preparate vegetariene sunt foarte bogate în calorii, de exemplu nucile sau uleiurile vegetale.

Dulciurile nu conţin vitamine

Ce prostie! Marţipanul şi nuga sunt pline de migdale şi nuci şi de aceea oferă foarte multe vitamine, mai ales vitaminele E şi B 6.

Zahărul brun este mai sănătos decât cel alb

Fals! Zahărul brun se deosebeşte foarte puţin de cel alb din punctul de vedere al compoziţiei. E adevărat că zahărul brun conţine mai multă apă, în schimb reprezintă mediul ideal pentru bacterii.

Dulciurile provoacă foamea

Vorbe goale! Dulciurile nu stimulează apetitul. Dimpotrivă, acestea influenţează nivelul insulinei, responsabilă de reglarea senzaţiei de foame.

Nu trebuie să reîncălzim ciupercile şi spanacul

Fals! Dacă sunt păstrate în condiţii adecvate în frigider, ciupercile pot fi reîncălzite fără nici o problemă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru spanac.

Mai multe