Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

30 aprilie 2015   Nutriție

Gătitul face parte din viaţa noastră şi de foarte multe ori nu prea ţinem cont de ce şi cum gătim, în special din lipsa timpului. Dar, alimentaţia este foarte importantă, de aceea trebuie să fim atenţi la ce folosim pentru gătit. Iar uleiurile sunt printre cele mai importante atunci când facem mâncare.

Iată cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit. Bine de ştiu înainte, prăjelile sunt foarte dăunătoare, chiar dacă se foloseşte ulei natural de cea mai bună calitate. Un alt aspect important, nu ar trebui să faceţi exces de ulei. Aportul caloric zilnic de ulei pentru femeie este între 1800-2300 kcal, iar pentru bărbat între 2250-2900 de kcal în funcţie de nivelul de activitate fizică zilnic. Iar 5 linguri de ulei furnizează 450 kcal.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit – ulei de palmier pentru prăjeli

Pentru cine vrea totuşi să prăjească alimentele din când în când, trebuie să ştie că uleiul de floarea-soarelui nu este rezistent la temperaturi ridicate, de aceea se face mult fum şi îşi schimbă culoare. În schimb, uleiul de palmier este cel mai potrivit pentru prăjeală. Dacă nu aveţi ulei de palmier, folosiţi untură de porc mai degrabă decât ulei de floarea-soarelui, de germeni de porumb sau de şofrănel.

Deşi este unul dintre cele mai controversate alimente, uleiul de palmier este folosit în cele mai multe restaurante, deoarece nu îşi schimbă culoare, poate fi refolosit pentru că nu împrumută mirosurile mâncărurilor. Oricum, este bine ca alimentele să fie foarte bine scurse după ce sunt prăjite în ulei de palmier. Nu se foloseşte de obicei în salate pentru că are o consistenţă foarte cleioasă.

Şi uleiul de floarea-soarelui este bun pentru gătit la temperaturi înalte, însă este criticat pentru excesul de Omega 6, care pe perioadă lungă dăunează organismului. Aşadar, dacă e să îl folosiţi, aveţi grijă la excese.

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit – ulei de măsline, de susan, de in sau de migdale pentru salate şi sosuri crude

Uleiul de măsline extravirgin, foarte bogat în polifenoli, antioxidanţi care sunt asociaţi cu o sănătate cardiacă optimă, se foloseşte în salate sau în loc de unt pentru coacere. Alte tipuri de ulei foarte bune în salate sunt uleiul de migdale, de susan, de nuci, de alune, din sâmburi de strugure.

Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru gătit, pentru prăjeală, dar şi pentru deserturi sau salate, este uleiul de nucă de cocos. Nu fumegă, este fin, versatil, păstrează aroma alimentelor şi creează o crustă delicioasă alimentelor. Este mult mai rapid procesat de către ficat decât untul sau alte uleiuri şi este ars caloric cel mai uşor.

Uleiul de in este foarte sănătos dacă este folosit în salate. Este cea mai bună alternativă de a lua Omega 3, pentru persoanele care nu consumă peşte. Seminţele de in conţin grăsimi Omega 3 şi acid linoleic alfa, care aduce multe beneficii organismului. Nu se foloseşte deloc pentru prăjeli sau sotări.

Un alt ulei bun pentru gătit este uleiul de rapiţă, bogat în grăsimi nesaturate, care reduc nivelul colesterolului din sânge. De asemenea, omega 3 şi acidul alfa-linoleic ajută la prevenirea cheagurilor de sânge pe artere, reducând astfel bolile cardiovasculare. Uleiul de rapiţă poate fi găsit şi sub denumirea de Canola Oil.

Mai multe