Cele mai sanatoase tipuri de orez. Sunt cel putin 4!
Sunt mai multe feluri din care poti alege sa prepari mancaruri gustoase. Iti recomandam cele mai sanatoase tipuri de orez pentru consum, care iti furnizeaza energia de care ai nevoie. Ce alte beneficii aduce orezul corpului.
Uite ce trebuie sa stii despre cele mai sanatoase tipuri de orez, pe care ar fi bine sa le preferi cand mergi la cumparaturi. Cei de la bodybuilding.com spun ca orezul este cultivat si consumat din vremuri antice si, in prezent, pentru multi, aceasta cereala simbolizeaza prosperitatea, frumusetea si chiar fertilitatea. De aceea se obisnuieste sa se arunce cu orez peste tinerii proaspat casatoriti.
Orezul brun
Orezul Basmati este cel mai cunoscut orez brun, fiind des consumat pentru ca ofera organismului energia de care are nevoie in zilele dificile. Contine germeni valorosi si tarate, iar gustul lui similar cu aroma alunelor il face deosebit fata de orezul alb. In compozitia sa se gasesc minerale si vitamine esentiale pentru buna dezvoltare a corpului, printre care vitaminele din complexul B si minerale, cum sunt fosfor (care intareste oasele) si magneziu. In plus, orezul brun are fibre alimentare – o ceasca de orez gatit are 5 grame de fibre –, iar acestea imbunatatesc digestia.
Orezul salbatic
Arata ca orezul si creste ca orezul, dar din punct de vedere botanic, orezul salbatic nu este deloc orez. Practic, este vorba despre semintele unei plante erbacee din America de Nord. Se mai numeste orez indian. Ceea ce avem astazi pe rafturi sunt variante ale orezului salbatic, cultivate de om in lanuri speciale.
Chiar si asa, acest tip de orez nu si-a pierdut din nutrimenti, printre care fosfor, zinc, magneziu si vitaminele B. Textura lui este cremoasa, usor afumata si cu putina savoare de nuci. Il poti amesteca in carne tocata, pentru a gati diferite preparate, sau il poti folosi la supe si salate. Are un singur dezavantaj: se gateste greu, adica ii ia si 1 ora sa se fiarba.
Truc
Il poti inmuia in apa noaptea si gati dimineata. Poti scuti pana 30% din timpul de fierbere.
Orezul incoltit
Daca vrei ceva si mai sanatos, opteaza pentru orezul incoltit, pentru ca este o sursa importanta de proteine de calitate. Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in „Journal of Functional Foods“ a scos la iveala ca orezul brun incoltit a produs o redresare a nivelului de acid gamma-aminobutiric (GABA), un compus care poate contribui la starea de bine psihica si fizica a organismului. In plus, orezul incoltit este usor de digerat si se fierbe rapid.
Orezul negru sau „orezul interzis“
Acest sortiment de orez este cunoscut si ca „orezul longevitatii“, „orezul interzis“ sau „binefacatorul orez negru“. Se cultiva in parcele mici din Thailanda si Indonezia si este colorat astfel de la pigmentii flovonoizi, cunoscuti ca antocianine. Acesti pigmenti sunt, de fapt, antioxidanti naturali puternici si eficienti in lupta cu tumorile si afectiune cardiace. Pentru ca in China antica acest orez era foarte rar, oamenii nu aveau voie sa-l consume si i se spunea “orezul interzis”. Mai mult, cei care furau acest orez erau condamnati la moarte, pentru ca se credea ca este foarte pretios, oferind longevitate celui care il mananca.