Cele mai sănătoase cereale integrale

22 februarie 2016   Nutriție

Toate cerealele conţin vitamine, grăsimi, minerale şi fibre vegetale, fiind, aşadar alimente complete. Ca rezultat al metodelor moderne de procesat cerealele, acestea sunt golite de substanţele nutritive şi conţin doar amidon. Aşa că, cele mai bune sunt cerealele integrale, doar acestea pot asigura o nutriţie eficientă.

Dar dintre toate, care cereale integrale sunt cele mai sănătoase? Află ce să mănânci cel mai sănătos la micul dejun.

Consumul de cereale integrale este asociat cu o alimentaţie echilibrată, cu o greutate normală şi cu un risc scăzut de a dezvolta boli cardiace de 20-40%. Acest lucru se întâmplă dacă se consumă cereale integrale naturale. De aceea, atunci când cumpăraţi, aveţi grijă să nu cumpăraţi cereale integrale cu îndulcitori naturali sau artificiali, să nu conţină peste 250 de grame de sodiu la 100 de grame şi să nu aibă grăsimi hidrogenate.

Hrişca - Cele mai sănătoase cereale integrale

Cine are nevoie de magneziu mai mult pentru a asimila calciu, trebuie să ştie că hrişca este o importantă sursă de magneziu, de acid linoleic Omega 3, complexul de vitamine B, fier şi cupru. În plus, hrişca protejează ficatul şi ajută la eliminarea toxinelor, fiind la fel de eficient pentru arderea grăsimilor şi reducerea colesterolului rău. Puteţi prepara o băutură de dimineaţă cu hrişcă astfel: se macină în râşniţa de cafea 2 linguri de hrişcă şi se amestecă cu apă, 1 lingură de polen şi 1 lingură de miere. Se bea pe stomacul gol.

Secara - Cele mai sănătoase cereale integrale

Secara este foarte importantă pentru o alimentaţia sănătoasă, deoarece aceasta conţine o mulţime de vitamine şi minerale eficiente pentru o bună funcţionare a organismului: fosfor (17%), magneziu (13%), vitaminele A, E, complexul B şi K, seleniu, triptofan (18%), mangan. Pâinea de secară este, cu siguranţă, printre cele mai sănătoase, în special dacă este preparată în casă. O felie de pâine de secară cu miere şi un ceai alături fac un mic dejun foarte săţios.

Orzul - Cele mai sănătoase cereale integrale

Bogat în fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale şi zahăr, orzul conţine cel mai puţin amidon faţă de alte cereale integrale. Este un bun hrănitor pentru nervi, muşchi, întăreşte ligamentele şi discurile intervertebrale. Orzul reduce riscul apariţiei cancerului datorită conţinutului ridicat de clorofilă. De asemenea, clorofila neutralizează acţiunea cancerigenă a amestecurilor de praf de cărbune, tutun, friptură de vită şi alte substanţe, fiind mai eficient decât vitamina A, vitamina C sau E. Mai mult, clorofila vindecă răni, stimulează refacerea ţesuturilor şi inhibă dezvoltarea bacteriilor. Făina de grâu poate fi înlocuită cu făina de orz integral, mai ales în cazurile de constipaţie gravă. Tărâţele şi făina de orz integral sunt excelente surse de hrană sănătoasă pentru micul dejun. Biscuiţii cu făină de orz sunt foarte hrănitori şi reprezintă un mic dejun sau o gustare excelentă.

Meiul - Cele mai sănătoase cereale integrale

Ca şi orzul, este recomandat mai ales persoanelor cu probleme digestive, alergii alimentare, fiind uşor de digerat. Conţine fibre, minerale şi vitamine, dar şi fluor, fiind excelent pentru prevenirea cariilor şi o dantură mai sănătoasă.

Alte cereale integrale sănătoase mai sunt şi grâul, quinoa. Un lucru interesant de remarcat este faptul că civilizaţiile de vânători şi consumatori de carne nu au fost niciodată renumite pentru capacităţile lor intelectuale. Mongolii au cucerit jumătate de lume pe şaua calului, pentru a fi absorbiţi în cele din urmă de civilizaţia rafinată a chinezilor consumatori de cereale.

Mai multe