Cele mai bune surse de vitamina D

5 martie 2018   Nutriție

Pentru sănătatea trupului şi a minţii ai nevoie de vitamina soarelui cum mai este numită vitamina D. Cunoscută şi sub denumirea de vitamină antirahitică, are un rol fundamental în organism şi anume de a-l ajuta să funcţioneze în parametri optimi, să absoarbă şi să fixeze calciul şi fosforul, două dintre cele mai importante minerale pentru sănătatea ta.

Sistemul tău osos are nevoie de calciu, şi pentru asta ai nevoie de suficientă vitamina D pentru a-l păstra şi a-l folosi corespunzător.

Peştele, sursă bună de vitamina D

Unul dintre produsele ce poate fi consumat şi pe perioada postului, în zilele cu dezlegare, profită că ai o gamă variată de unde alege cel puţin un sortiment pentru a-l consuma.

Fiind considerat o carne sănătoasă, mai ales peştele spadă reprezintă o sursă bună de vitamina D, slab în calorii, îţi oferă un bun aport proteic şi totodată grăsimi sănătoase.

Poţi opta să îl găteşti la cuptor alături de legumele preferate sau la grătar şi astfel vei avea parte de o porţie de sănătate în farfuria ta.

De asemenea o altă variantă sănătoasă o reprezintă somonul. În special cel sălbatic care este mult mai bogat în această vitamină. Merge de minune combint cu rozmarin sau cu cartofi la cuptor.

Atât silueta cât şi organismul tău îţi vor mulţumi la final.

Nici tonul la conservă nu este de evitat, extrem de gustos, bogat în vitamina antirahitică şi în vitamina K.Poţi să îl foloseşti pentru a preara un delicios platou de sushi. Invitaţii tăi vor fi plăcut impresionaţi.

Un pahar de suc de portocale zilnic

Deşi nu trebuie evitată pulpa fructului deoarece conţine fibre bune pentru digestie, un pahar de suc de portocale băut zilnic îţi va asigura necesarul de vitamina D, în special dacă alegi să îl consumi dimineaţa.

Poţi de asemenea să îl foloseşti ca şi dressing pentru salată alături de sucul de lămâie sau să pui în el ovăz peste noapte iar dimineaţa să consumi piureul format.

Pe lângă vitamina D vei beneficia de un aport bun de vitamina A,C, potasu, acid folic.

Dacă îţi plac milkshake-urile, acum ai un motiv în plus să le consumi deoarece acestea sunt o sursă bogată de vitamină D mai ales dacă vei folosi laptele cu un indice de grăsime scăzut care îţi va furniza şi o doză bună de calciu, fosfor şi riboflavină.

Nu ezita să consumi iaurt grecesc cât de des posibil.

Gălbenuşul de ou

Vitamina D se află din plin în gălbenuşul oului care de altfel este şi gustos. Alege ouăle de ţară, despre care ştii că sunt bio deoarece sunt mult mai bogate în vitamine şi mult mai sănătoase.

Alege să începe dimineaţa cu un mic dejun cu ouă fierte şi o porţie de legume, poţi să le combini într-o salată sau să le consumi ca atare separat.

Nu face abuz niciodată de alimente şi alternează-le constant!

Mai multe