Cele mai bune alimente pentru tiroidă
Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroida sunt hipotiroidia şi hipertiroidia. Hipotiroidismul se traduce printr-o glandă tiroidă mai puţin activă şi provoacă letargie, oboseală, pleoape căzute, somnolenţă, umflarea feţei şi a membrelor inferioare. Persoana care suferă de hipotiroidism poate avea poftă de mâncare redusă, colesterolul mărit, constipaţie, dar şi probleme ale pielii.
În schimb, hipertiroidismul, adică activitatea mărită a hormonului tiroidian, se manifestă prin palpitaţii, pierdere în greutate în ciuda apetitului mărit, globi oculari proeminenţi, stări de nervozitate, insomnii, diaree şi colesterol scăzut.
Cauze ale problemelor tiroidiene
1. Congenitale, în cazul hipotiroidismului sau al sintezei deficitare a hormonului tiroidian.
2. În cazul în care organismul suferă de deficienţă de iod glanda tiroidă se măreşte (mai este cunoscută şi sub denumirea de guţă). Pe lângă tulburările funcţionale, guşele de mărimi mari pot apăsa structura gâtului sau a pieptului şi pot îngreuna respiraţie, dar şi înghiţirea alimentelor. În cazul guşei proeminente este necesară o intervenţie chirurgicală.
3. Hipotiroidismul mai poate apărea şi ca urmare a bolii tiroidită Hashimoto. În acest caz tratamentul cu hormini tiroidieni trebuie urmat toată viaţa şi necesită o monitorizare regulată. Deşi este mai puţin întâlnită, boala Graves poate favoriza apariţia hipertiroidismului.
Pentru a preveni problemele la nivelul glandei tiroide sau accentuarea lor, în special în caz de hipotiroidie, care este o afecţiune mai des întâlnită, este important să se adopte o alimentaţie bogată în nutrienţi pentru a susţine buna funcţionare a glandei.
Iată aşadar alimentele recomandate pentru glanda tiroidă!
Alimente bogate în iod
Din cauza lipsei de iod din organism, problemele tiroidiene pot fi mai greu de controlat. Astfel, consumul de alimente bogate în iod ajută la echilibrarea funcţionării glandei tiroide, deoarece stimulează producerea de tiroxină.
Iată câteva surse de iod: ouă, seminţe de susan, fructe de mare, migdale, ton, somon, ciuperci, nuci, sarea bogată în iod.
Alimente bogate în fibre
Fibrele sunt importante pentru reglarea funcţiei metabolice a organismului şi previn îngrăşarea, în cazul persoanelor care suferă de hipotiroidie. În plus, consumul de fibre ameliorează digestia, controlează nivelul de insulină din sânge şi prelungesc senzaţia de saţietate.
Iată câteva alimente bogate în fibre: fulgii de ovăz, orezul brun, broccoli, merele, porumbul, fasolea, avocado, lintea şi perele.
Carnea slabă
Consumul de carne slabă este recomandat în toate dietele, inclusiv în cazul pacienţilor cu probleme de tiroidă.
Iată câteva exemple de carne slabă: pui, viţel, curcan, iepure şi peşte.
Alimente bogate în vitamine
Este recomandat să consumăm alimente bogate în vitaminele A, C, E, B2, B3 şi B6, ca de exemplu: citrice, cereale integrale, seminţe, orez, arahide şi ciuperci.
Alimente bogate în zinc
În cazul pacienţilor care suferă de un exces de hormoni tiroidieni, nivelul de zinc din organism este unul scăzut, astfel că este indicat să suplinim lipsa acestui mineral prin alimentaţie.
Astfel, zincul se găseşte în cantităţi mari în stridii, germeni de grâu, fulgi de ovăz, carne de oaie, ghimbir, fructe uscate şi mazăre.