Ce trebuie să mănânci când ai intoleranţă la gluten
Ce trebuie să mănânci când ai intoleranţă la gluten. Porumbul, cereala fără gluten
Dacă ţii dietă fără gluten, acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi din meniul tău cerealele. Poţi consuma fără restricţii quinoa, mei, amarant, mălai, hrişcă, porumb şi tapioca, în diverse combinaţii, asigurându-te că nu conţin urme de gluten. Aşadar, nu uita să verifici eticheta!
Ai grijă la alimentele contaminate
Contaminarea încrucişată se referă la contactul alimentelor fără gluten cu cele care conţin această proteină. Chiar şi o cantitate mică poate creşte riscul apariţiei inflamaţiilor. De aceea, se recomandă curăţarea suprafeţelor de gătit înainte de a le folosi, depozitarea alimentelor în recipiente separate, pe care le poţi eticheta pentru a le putea distinge mai uşor.
Ce trebuie să mănânci când ai intoleranţă la gluten. Carnea şi produsele din carne
Nu conţin în mod natural gluten, însă prin preparare, ori prin folosirea anumitor condimente sau sosuri pot deveni dăunătoare organismului, deoarece unele dintre acestea au trecute pe lista ingredientelor şi glutenul. Poţi consuma carne de vită, pui, raţă, vită, miel şi peşte (fructe de mare, cod, halibut, crab, hering, macrou, ton, somon, sardine sau creveţi).
Fructe şi legume permise
Toate fructele şi legumele sunt lipsite de gluten, mai puţin cele îngheţate, conservate sau uscate, care pot fi învelite în făină, implicit gluten. Din lista fructelor permise cele mai recomandate sunt: merele, caisele, bananele, afinele, pepenele galben, cireşele, merişoarele, smochinele, kiwi, lămâia, portocalele, papaya, ananasul, rodia. Dintre legume, poţi opta pentru salată verde, sparanghel, avocado, broccoli, conopidă, varză, morcov, ţelină, castravete, ciuperci, ceapă, cartofi, spanac, dar şi pentru celelalte.
Ce trebuie să mănânci când ai intoleranţă la gluten. Total interzise
Dacă sunt obţinute din grâu, orz, secară, ovăz, nu ai voie deloc să consumi aceste alimente: pastele, pâinea, covrigeii, biscuiţii, prăjiturile, produsele de patiserie, supele la plic, burgerii vegetali, carnea la conservă şi sosurile.