Ce să mănânci pentru a-ţi păstra sănătatea ochilor

19 martie 2019   Nutriție

Sănătatea ochilor. Deşi e greu să le găsim pe toată perioada anului, căpşunile sunt utile în prevenirea cataractei, datorită conţinutului de vitamina C, care scade riscul de apariţie a acestei afecţiuni. Alături de ele în combaterea cataractei luptă şi alte legume şi fructe bogate în vitamina C precum ardeiul gras, broccoli, citricele şi pepenele roşu.

Acizii graşi omega 3 ajută la înlăturarea senzaţiei de uscăciune oculară. Îi găseşti în somon sau alţi peşti graşi (sardine, hering, macrou), în nuci şi seminţe (alune, fistic, migdae), care conţin în plus şi vitamina E sau în seminţele de chia. Somonul, sardinele şi macroul sunt şi surse bogate de vitamina D, care protejează împotriva degenerescenţei maculare.

Sănătatea ochilor se menţine şi cu ceaiuri

Ceaiul verde este o sursă importantă de antioxidanţi, fiind util în scăderea riscului de cataractă şi degenerescenţă maculară. Catehinele din ceaiul verde sunt responsabile de efectul antioxidant şi antiinflamator. Alte alimente bogate în catehine sunt vinul roşu, ciocolata neagră, merele şi fructele de pădure. Ceaiul negru conţine şi el catehine, dar într-o proporţie mai mică decât cel verde.

sunt şi ele de folos în păstrarea sănătăţii oculare. Kale conţine luteină şi zeaxantină, care protejează ţesutul ocular de neplăcerile produse de soare. Alte surse sunt spanacul, broccoli, guliile, kiwi, mangoul şi portocalele.

Sigur că nu doar ceea ce mâncăm ne ajută să ne prelungim sănătatea oculară. Evitarea fumatului, purtarea ochelarilor de soare cu protecţie UV şi păstrarea unei distanţe potrivite faţă de ecranul computerului sau al telefonului ajută, de asemenea, la menţinerea sănătăţii ochiului.

Mai multe