Ce să ai în vedere când cumperi paste

29 martie 2017   Nutriție

Medicii nutriţionişti recomandă carbohidraţii complecşi chiar şi atunci când ai poftă de paste.

Citeşte pe ambalaj care este conţinutul de fibre şi de proteine din paste. Cu cât au mai multe fibre şi proteine, cu atât sunt mai sănătoase.

Principala diferenţă dintre pastele făinoase albe şi cele din grâu integral este metoda de procesare. Grâul integral conţine 3 părţi din cereale: tărâţa (stratul exterior al bobului), germenul (acea porţiune de sămânţă care germinează şi creşte) şi endospermul (învelişul interior care conţine o cantitate mare de amidon).

În timpul procesului de rafinare, sunt îndepărtaţi germenii şi tărâţele (bogate în nutrimenţi), iar în urmă rămâne doar endospermul.

Cu toate că pastele din făină albă sunt mai ieftine, ele sunt considerate mai sărace din punct de vedere nutriţional. Ce trebuie să reţii: pastele din făină albă rafinată nu pot concura cu beneficiile pe care ţi le oferă pastelor din grâu integral, bogate în fibre, aşa că, pe viitor, este bine să optezi pentru varianta care păstrează cel mai mult din structura bobului de grâu.

Spaghete din făină de orez

100 g

Calorii 336,7

Proteine 6,5

Lipide 0,7

Carbohidraţi 76,2

Fibre 0

Paste făinoase fără ou

100 g

Calorii 350

Proteine 11

Lipide 0,7

Carbohidraţi 75

Fibre 0

Paste făinoase cu ou

100 g

Calorii 365

Proteine 11,3

Lipide 3

Carbohidraţi 73,2

Fibre 0

Paste făinoase din făină de secară

100 g

Calorii 328

Proteine 9,3

Lipide 1,7

Carbohidraţi 66,6

Fibre 14,6

Penne rigate din grâu dur

100 g

Calorii 358

Proteine 11,5

Lipide 1,5

Carbohidraţi 73,2

Fibre 3

Tăiţei dietetici

100 g

Calorii 340

Proteine 12,5

Lipide 1,2

Carbohidraţi 70,5

Fibre 3,5

Mai multe