Ce să ai în vedere când cumperi ciocolată
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să alegem variantele cu cât mai multă cacao în compoziţie. Cacaua este bogată în flavonoizi şi teobromină (care este prezentă nu doar în boabele de cacao, ci şi în cafea şi în frunzele de ceai) şi te ajută să ţii multe boli la distanţă, precum cele cardiovasculare. Singura problemă este că în compoziţia ciocolatei sunt incluse ingrediente precum laptele, zahărul şi untul. Bune pentru papilele gustative, acestea pot dăuna siluetei sau sănătăţii.
Atunci când cumperi ciocolată, este bine să faci alegeri inteligente: optează pentru tabletele de ciocolată care conţin cel puţin 70% cacao. Atât timp cât acest procent este mare, poţi să te bucuri de beneficiile ciocolatei dacă o mănânci în cantităţi mici.
Datorită conţinutului mare de grăsimi şi zahăr, este bine să limitezi consumul la cel mult câteva pătrăţele de ciocolată neagră pe săptămână.
Ciocolată cu lapte
100 g
Calorii 537,7
Proteine 11,8
Lipide 30,3
Carbohidraţi 52,4
Ciocolată cu rom
100 g
Calorii 490
Proteine 4,1
Lipide 24,5
Carbohidraţi 61
Ciocolată cu stafide
100 g
Calorii 505
Proteine 5,3
Lipide 27,2
Carbohidraţi 59
Ciocolată cu iaurt şi căpşuni
100 g
Calorii 560
Proteine 6,8
Lipide 35,5
Carbohidraţi 52,5
Ciocolată neagră cu 70% cacao
100 g
Calorii 520
Proteine 8
Lipide 33
Carbohidraţi 40
Ciocolată albă
100 g
Calorii 551,6
Proteine 13,4
Lipide 31,8
Carbohidraţi 50,7