Ce nu ar trebui să lipsească din alimentaţia unui vegetarian

5 mai 2016   Nutriție

Asta spune şi cea mai amplă cercetare realizată până acum şi publicată în „Journal of the American Medical Association”. Cercetarea arată că vegetarienii trăiesc în general mai mult, sunt mai educaţi, mai slabi, tind să bea şi să fumeze mai puţin, să facă mai mult sport şi chiar să fie într-o pondere mai mare căsătoriţi. ”Un procent de 30% din clienţii noştri sunt vegetariani sau vegani, ori au cel puţin unul în familie. Aceştia sunt cei mai informaţi, le pasă de cum se simt şi de starea de sănătate şi conştientizează mai mult decât ceilalţi că trebuie să se ferească de chimicalele din comerţ.”, explică Ciprian Stancu, fondator al Republicii BIO. Nutrienţi absolut necesari în dieta vegetariană Cel mai important obiectiv pentru vegetarieni este înlocuirea proteinelor şi nutrienţilor pe care i-ar fi putut lua din carne şi găsirea corespondenţilor lor în meniul vegetarian. Altfel, principalele reguli de dietă sunt aceleaşi pentru toata lumea, şi în cazul vegetarienilor: 5 porţii de legume şi fructe pe zi, reducerea grăsimilor saturate, a zahărului şi a sării, înlocuirea prăjitului în ulei, hidratarea corectă. Proteinele, necesare în orice dietă Proteinele sunt o parte esenţială în orice dietă, iar vegetarienii le pot lua din fasole, mazăre, linte, soia, nuci şi seminţe. Vegetarienii pot opta pentru băuturi vegetale, pudre proteice vegetale, de calitate organică, unele din seminţe germinate, sau chiar paste din soia verde. În categoria de nuci, seminţe şi snack-uri bio, variantele sunt multiple şi acoperă toate categoriile. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru a absorbi vitaminele A, D, E sau K şi pentru a regla colesterolul, furnizând energia de care avem nevoie pentru a funcţiona corect. Se găsesc în uleiul ecologic de nucă de cocos, uleiul de măsline extra virgin, de susan, şi cele bogate în Omega 3, de in, cânepă sau nuci. Nu trebuie să lipsească fierul şi zincul Fierul şi zincul sunt necesare în sinteza proteinelor, diviziunea celulară şi tratarea rănilor, iar vegetarienii le pot lua din salată, kale, migdale şi caju, fructe uscate (caise şi stafide) şi cereale integrale. Nici calciul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia acestora Şi calciul este absolut necesar pentru a menţine sănătatea sistemului osos. Necesarul zilnic pentru adulţi este de 1200 de miligrame şi poate fi găsit într-o varietate de alimente vegetariene cum ar fi broccoli, iarba de mare şi multe superalimente, cum sunt pudrele din spirulină, chia, chlorella, orz verde şi iarba de grâu. Vitamina B12 le lipseşte de obicei vegetarienilor care nu mănâncă oua şi lactate, aşa că ei o vor lua din alge, soia sau ciuperci. Vitamina B12 intreţine sănătatea celulei nervoase, previne demenţa şi bolile degenerative grave.

Mai multe