Ce ne dă energie: proteinele sau glucoza?

13 ianuarie 2012   Nutriție

Potrivit oamenilor de ştiinţă, nu zahărul este cel ce ne furnizează energie, ci proteinele. Atunci când te simţi fără vlagă, proteina activează celulele care stimulează activitatea creierului şi te ţine treaz, nu glucoza.

Experţii britanici au observat în urma studiului că nivelul de energie din organism depinde foarte mult de celulele orexine. Acestea secretă substanţe care acţionează ca nişte stimulente pentru creier.

Când celulele orexine nu mai funcţionează corect sau devin celule-mutant, apar tulburările de somn precum narcolepsia, dar şi creşterea în greutate.

Echipa de ştiinţă a folosit o substanţă fluorescentă pentru a indica locul unde se află celulele orexine în creierul cobailor. În urma experimentului, cercetătorii au observat că aceste celule interacţionează cu diferiţi nutrienţi, cum sunt aminoacizii din albuşul de ou.

Doctorul Denis Burdakov de la Departmentul de Farmacologie din cadrul Institutul Ştiinţific Metabolic a spus că aşa se explică de ce acţiuni obişnuite cum sunt mersul la serviciu sau dormitul pot să influenţeze creşterea în greutate.

„Obiceiurile privind somnul, starea de sănătate şi greutatea corporală sunt în strânsă legătură. Impulsurile electrice emise de celulele orexine stimulează starea de veghe şi îi transmite organismului să ardă calorii. Glucoza blochează acţiunea celulelor orexine, în timp ce aminoacizii din proteine interacţionează cu ele şi anulează efectul de blocare produs de glucoză, stimulând activitatea creierului“, a spus Burdakov.

Mai multe