Ce mănânci când ai anemie?
este o afceţiune în care sângele are o capacitate redusă de absorbţie a oxigenului şi de transportare a acestuia prin corp sub formă de hemoglobină.
În 90 dintre cazuri anemia este rezultatul unei deficienţe de fier, de obicei, cauzată de perioade dificile, prelungite, sau de sângerări ce provin din ulcere, hemoroizi sau afecţiuni ale gingiilor.
Multe femei aflate la vârsta la care pot avea copii au un deficit de fier, în vreme ce o dietă proastă, deficienţele de acid folic şi vitamina B12, leucemia şi thalassemia pot fi uneori cauza anemiei.
Vegetarienii şi femeile însărcinate sunt vulnerabili la această afecţiune. O îmbătrânire a dietei este aproape întotdeauna soluţia.
Este bine să consumi alimente bogate în vitamina C, împreună cu cele care conţin fier pentru a îmbunătăţi absorbţia. Supa de urzici şi frunzele de păpădie adăugate la salate reprezintă o modalitate foarte eficientă de a obţine mai mult fier.
Ambele plante pot fi folosite pentru ceai, adăugând o linguriţă de frunze tăiate, la o cană de apă fierbinte.
De asemenea, mănâncă carne pentru vitamina B12, legume, melasă, fructe uscate, sos de tomate, extracte de drojdie şi drojdie de bere pentru fier şi acid folic. Cerealele integrale sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului.
Pentru vegetarieni, un fel de mâncare vegetală cu un adaos de curry, este o sursă excelentă de fier care se absoarbe extreme de bine.
În cazurile grave de anemie, sursele alimentare nu sunt suficiente, iar suplimentele vor avea un rol esenţial în recuperarea organismului.
Mănâncă mai des pătrunjel, deoarece este bogat în fier. Ierburile amare, cum ar fi genţiana, îmbunătăţesc digestia şi absorbţia mineralelor.
După aflarea tipului şi a cauzelor anemiei, medicul poate indica tratamentul corespunzător. În cele mai multe din cazuri, el recomandă suplimentele pe bază de fier, dar şi un regim alimentar adecvat.