Ce cantitate de apă trebuie să bem într-o zi

14 septembrie 2016   Nutriție

Apa este vitală pentru viaţa noastră. Dar câtă apă este bine să bem într-o zi şi ce alte lichide mai este recomandat să consumăm? La toate aceste întrebări vei afla răspunsul citind acest articol.

Cu toate că importanţa apei pentru funcţionarea întregului organism şi desfăşurarea unor procese vitale este foarte bine cunoscută, nu s-a ajuns încă la un consens şi nu există o formulă clară care să stabilească volumul de apă necesar zilnic.

Nu bea mai mult de un pahar de apă o dată

Deşi există numeroase discuţii privind influenta apei asupra pielii, studiile ştiinţifice bine conduse în această direcţie lipsesc, informaţii pe care le avem provenind în principal din experienţa personală a medicilor şi pacienţilor.

Spre exemplu, un studiu a constatat că la 30 min de la consumarea unui pahar cu apă circulaţia la nivelul pielii s-a intensificat, ceea ce înseamnă mai mult aport nutritiv şi o mai bună eliminare a toxinelor acumulate la nivelul pielii. Să nu uităm nici că apa este cea mai simplă şi mai naturală metodă de detoxifiere.

Nu este o idee bună să bem mai mult de un pahar o dată deoarece corpul nu poate absorbi mai multă apă pe oră. Dacă va fi depăşită această cantitate, lichidele în exces vor fi eliminate prin urinare înainte de a aduce beneficii întregului organism şi implicit pielii.

Nu aştepta senzaţia de sete pentru a consuma lichide

Nu contează felul apei pe care o consumăm (plată sau de la robinet), ci cantitatea de 1-2 litri consumaţi pe parcursul unei zile (aici intră şi apa din fructe, legume, supe, ciorbe, cafea, ceaiuri etc.).

Există voci care afirmă că apa din alimente e mai bine utilizată de organism decât apă simplă. De asemenea e bine să nu aşteptăm senzaţia de sete pentru a bea un pahar de apă, această senzaţie fiind e deja un semnal de alarmă al organismului.

Beneficiile acestei licori vitale

- „Apa ajută la menţinerea tânără a pielii. Explicaţia este ca atunci când pielea este hidratata ea pare mai plină, iar semnele îmbătrânirii sunt reduse la minimum, însă în realitate, examinând pielea la microscop, vom observa că ridurile se află încă acolo şi nimic nu s-a schimbat definitiv. Cu alte cuvinte, o pielea hidratată face ca ridurile să fie mai puţin vizibile", explică Ana Maria Vlad, medic specialist dermatolog.

- Unii pacienţi relatează chiar îmbunătăţirea acneei după corectarea deshidratării. În cazul în care pielea este acoperită cu prea mult sebum în raport cu apa, acest lucru poate duce la înfundarea porilor şi apariţia coşurilor sau a punctelor negre.

Mai multe