Cât de sănătoase sunt alimentele fermentate?

21 septembrie 2017   Nutriție

Cele mai recente studii asupra alimentelor păstrate prin fermentare a scos la iveală faptul că există o legatură strânsă între bacteriile din intestine şi sănătatea corpului ţn general.

În plus, cea mai bună modalitate de a contribui la îmbunătăţirea florei intestinale este să consumi cât mai multe alimente fermentate deoarece acestea sunt bogate în probiotice naturale.

Sunt uşor de digerat

Având în vedere că ele sunt oarecum predigerate prin procesul de fermentare, o dată consumate vor fi şi mai uşor de digerat, îmbunătăţind cu mult digestia, iar organismul va asimila mult mai uşor nutrimenţii regăsiţi în ele.

Deşi legumele şi fructele sunt bogate în vitamine şi minerale trebuie menţionat faptul că prin fermentare se îmbunătăţeşte cu mult calitatea lor, iar în cazul lactatelor fermentarea ajută chiar la triplarea aportului de vitamine şi minerale.

În legume precum mazăre, nuci, alune, fasole se regăseşte un acid fitic, care este un fel de antinutriment, ei bine, prin fermentare acest antinutriment este anulat, ceea ce rezultă o absorbţie mult mai uşoară a mineralelor şi un tranzit intestinal mult mai sănătos.

Află cât de sănătoasă este zeama de la murături AICI

Cele mai indicate produse fermentate

Unul dintre cele mai consumate produse este fără îndoială varza murată, profită din plin de vitaminele C, B, K dar şi de probioticele precum lactobacili şi pediococcus pe care ţii furnizează în urma fermentării.

Nu degeaba se spune că zeama de varză murată este cel mai bun remediu pentru a scăpa de mahmureală. Nutrimenţii ei benefici te vor apăra de eventualele viroze întărindu-ţi sistemul imunitar şi refăcând flora intestinală.

Salatele de murături nu trebuie evitate, însă dacă nu le-ai preparat tu în casă şi eşti nevoit să le achiziţionezi din comerţ alege mereu varianta nepasteurizată. Murăturile conţin culturi de bacterii şi enzime extrem de importante pentru sănătatea întregului organism.

Miso, sursă excelentă de mangan

Un preparat ce are la bază boabe de soia fermentate, îţi oferă o adevărată doză de antioxidanţi, chiar dacă alegi să o consumi supă formă de supă, supa miso, fiind recunoscută pentru valoarea sa nutriţională excelentă pentru sănătatea ta.

Nici iaurtul de cocos nu este de evitat, şi el conţine probiotice, este uşor de digerat şi are proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriane mai ales că este bogat în potasiu, magneziu şi nu în ultimul rând calciu.

O altă variantă de a profita din plin de procesul de fermentaţie este kimchi. Un preparat pe care îl poţi face din frunze de varză chinezească pe care trebuie să o pui într-un borcan mare de lut în straturi şi între aceste straturi să adaugi praz, usturoi, ghimbir, ardei iute, rase şi roşii felii şi să acoperi totul al final cu o marinată făcută din apă cu sare.

Vei obţine un preparat extrem de bogat în caroten şi mai ales în vitamina C. Poţi să o consumi ca atare sau ca garnitură.

Bucură-te din plin de avantajele proceselor naturale şi de vitaminele ascunse în ele.

Mai multe