Cât de sănătoasă este SOIA

28 mai 2017   Nutriție

Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind un aliment de bază în regimul vegetarian sau în perioada postului, când se renunţă la carne şi lactate, deoarece constituie o importantă sursă de proteine.

În ultima perioadă, au apărut controverse cu privire la adevăratele beneficii şi pericole la care se expun cei care consumă produse preparate pe bază de soia, în special legate de soiurile modificate genetic.

Părerile specialiştilor sunt împărţite, însă nimeni nu contestă proprietăţile benefice pe care soia le are, precum conţinutul bogat în proteine, lecitină, acizi graşi Omega3, fibre, fosfor, zinc dar şi efectele în ceea ce priveşte buna funcţionare a tractului digestive.

Unele studii arată că anumiţi compuşi din soia pot regla nivelul de colesterol şistimulează regenerarea celulară. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui aliment, măsura este cheia, iar consumul în cantităţi moderate nu reprezintă un risc pentru sănătate.

Tofu în saramură

100 g

Calorii: 145

Proteine: 13,3

Lipide: 4,1

Carbohidraţi: 8,3

Lapte de soia

100 ml

Calorii: 43

Proteine: 3,5

Lipide: 2

Carbohidraţi: 1,6

Iaurt din soia

100 g

Calorii: 75

Proteine: 2,8

Lipide: 1,7

Carbohidraţi: 11,5

Pate vegetal cu soia şi măsline

100 g

Calorii: 201,1

Proteine: 12,4

Lipide: 7,4

Carbohidraţi: 20,1

Şniţele din soia

100 g

Calorii: 280

Proteine: 50

Lipide: 1,5

Carbohidraţi: 3,1

Sos de soia

100 g

Calorii: 72

Proteine: 12,6

Lipide:0,1

Carbohidraţi: 6,7

Făină de soia

100 g

Calorii: 450

Proteine: 18

Lipide: 18

Carbohidraţi: 54

Hamburger din soia

100 g

Calorii: 145

Proteine: 14

Lipide: 3

Carbohidraţi: 14

Mai multe