Cât de sănătoasă este pâinea cu maia?

13 octombrie 2016   Nutriție

Ce este maiaua

Maiaua este un produs din făină şi apă care fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus. Acestea din urmă consumă zahăr şi formează gaze de dioxid de carbon şi hidrogen.

Maiaua este săracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung.

Şi cei care au alergie la gluten o pot consuma

Prepararea durează mai mult decât în cazul unei pâini industriale, aproximativ 18 ore, din care cea mai mare durată este dedicată producerii prefermentului (maiaua) – 12 ore.

Pe parcursul acestui proces îndelungat şi migălos de preparare, o parte din glutenul din aluat este înlăturat; prin urmare, pâinea cu maia poate fi bine digerată chiar şi de către persoanele cu sensibilitate la această proteină vegetală.

Variantă excelentă pentru pâinea normală

Acest tip de pâine este recomandat şi copiilor. Este o variantă excelentă pentru pâinea clasică care nu face decât să-i îmbolnăvească.

Ţine candida la distanţă

Bacteriile conţinute de maia opresc dezvoltarea candidei, în vreme ce drojdia comercială o favorizează. În aluatul dospit cu maia, carbohidraţii complecşi sunt sparţi în zaharuri mai simple şi mai uşor digerabile, iar proteinele sunt descompuse în aminoacizi.

Recomandată şi diabeticilor

Fermentarea îmbunătăţeşte proprietăţile amidonului: pâinea cu maia are un indice glicemic de 68, pe când cea uzuală are indicele 100, astfel ea fiind mai puţin nocivă pentru persoanele diabetice.

Maia făcută în casă – reţeta pas cu pas

Iată cum se obţine maiaua: aveţi nevoie, la început, de o cantitate mică de făină şi apă: 50 făină şi 50 ml apă. Aceste ingrediente se amestecă într-un bol de sticlă, apoi se acoperă cu un şervet.

Se adaugă în fiecare zi aceeaşi cantitate de apă şi făină şi se amestecă. Peste câteva zile, va începe procesul de fermentare: au apărut câteva bule la suprafaţa amestecului. În a 7-a zi este gata maiaua. Aceasta o puteţi folosi pentru a face pâine de casă sau biscuiţi ori checuri.

Mai multe