Cât de periculoasă este guma de mestecat pentru stomac
Guma de mestecat este şi acum un produs extrem de căutat atât de cei mici cât şi de adulţi. De regulă, se face din cauciuc natural sau dintr-un tip de cauciuc sintetic numit poli-izobutilenă. Consumată în exces, ar putea favoriza apariţia ulcerului.
”Orice produs care creşte secreţia gastrică duce la ulcer, implicit guma de mestecat. Stomacul are impresia că a mâncat, păcălim stomacul. Singură guma de mestecat nu duce la ulcer. Trebuie să fie un cumul de factori” a explicat medicul Bogdan Safta, la Antena 3.
Conţine substanţe cu potenţial cancerigen
Coloranţii cei mai utilizaţi în industria producătoare de gumă de mestecat sunt oxidul de titan, tartrazina şi curcumina. Aceştia, printre mulţi alţii, pot provoca apariţia cancerului şi a altor boli. Spre exemplu, ştiai că la copii pot declanşa ADHD?
Suprasolicită muşchii feţei
Mestecatul în exces al gumei poate duce la apariţia unor simptome cauzate de tulburarea articulaţiei temporo-mandibulare. Te poţi confrunta cu dureri la nivelul mandibulei în asociere cu muşchii responsabili cu mestecatul alimentelor. De asemenea, sunt afectate articulaţiile care fac legătura între maxilarul inferior şi craniu. Aşadar, suprasolicitarea muşchilor şi articulaţiilor din zona feţei poate provoca în timp dureri şi probleme medicale.
Explicaţia specialiştilor este următoarea: pentru că foloseşti zi de zi guma de mestecat îţi soliciţi foarte mult muşchii feţei. Practic aceste contracturi ale maxilarului, gâtului şi capului pot provoca dureri de dinţi, urechi şi cap.
Favorizează apariţia cariilor
Unele persoane, din dorinţa de a nu se strica la stomac din cauza gumei de mestecat, care conţine îndulcitori artificiali, aleg să consume alt tip de gumă, şi anume aceea cu zahăr. Ei bine, dacă prima are efect laxativ, aceasta din urmă afectează dantura. În general guma te scapă şi de plombe.
Poate conduce la boli neurologice
Plombele argintii conţin un amestec de substanţe dăunătoare dacă ajung în corp. Dentiştii numesc acest amestec amalgam dentar. Este vorba despre mercur în proporţie de aproape 50% care este combinat cu o pulbere alcătuită din mai multe metale: cupru, argint, staniu şi altele. În urma unor studii s-a descoperit că dacă o persoană care are astfel de plombe mestecă gumă în mod regulat acest obicei poate elibera mercurul în tot corpul. O cantitate mare de mercur în corp poate conduce la probleme neurologice grave, afecţiuni mintale şi boli cronice.
În exces, provoacă balonare
Guma de mestecată determină şi o inhalare de aer în exces. Din această cauză poţi suferi de dureri stomacale şi balonare. De asemenea, dacă alegi varianta îndulcită cu sorbitol sau manitol poţi avea probleme şi cu diareea.