Cât de dăunătoare este sarea în alimentaţie?
Sarea îmbolnăveşte inima
Mai multe studii au raportat existenţa unei legături între consumul de sare şi bolile de inimă. Astfel, din cauza sodiului pe care-l conţine, sarea poate creşte tensiunea arterială. Membrii Agenţiei pentru Standarde Alimentare din Statele Unite ale Americii recomandă un consum de cinci-şase grame de sare pe zi, pentru a preveni creşterea tensiunii, dar şi apariţia altor afecţiuni. Consumul exagerat de sare mai poate cauza astm, boli de rinichi, diabet, osteoporoză şi cataractă. Un mare aport de sare de sodiu favorizeză fenomenul de reţinere a apei în organism, ceea ce duce la umflarea gleznelor, dar şi la creştere în greutate.
De unde iei sarea?
În primul rând, trebuie să te gândeşti că sarea pe care o adaugi în mâncare este doar o mică parte din cantitatea pe care o vei consuma în final.Restul vine din alimentele din care prepari mâncarea, mai ales din semipreparate. Potrivit cercetătorilor britanici, pâinea este una dintre cele mai mari surse de sare. Ca să ţii sub control conumul de clorură de sodiu, este foarte important să citeşti cu atenţie eticheta fiecărui produs, mai ales a conservelor.
Aşa reduci consumul de sare
- nu adăuga sare în alimente, la masă, mai ales dacă mănânci sosuri, căci acestea sunt bogate în clorură de sodiu
- foloseşte condimente naturale precum cimbru, piper, ghimbir
- pune mai multă ceapă, usturoi, zeamă de lămâie în mâncărurile pe care e prepari, astfel încât să nu fii nevoită să adaugi sare pentru gust
- evită să cumperi alimente semipreparate