Cât de bune sunt batoanele proteice
Batonul proteic poate înlocui o masă, însă acest obicei nu trebuie să devină o obişnuinţă, deoarece nu conţine toţi nutrienţii esenţiali pe care îi oferă o alimentaţie echilibrată, atenţionează nutriţioniştii. Batoanele proteice sunt o sursă importantă de vitamine şi de minerale. Astfel, acestea au în compoziţia lor vitamine din complexul B (care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos) şi vitamina C (un antioxidant care ajută la absorbţia fierului). Dintre minerale, magneziul şi zincul pe care îi conţin sunt doi nutrienţi vitali pentru organism. De asemenea, fibrele, care au rol important în procesul de facilitare a digestiei, sunt o componentă importantă a batoanelor. Baza însă o constituie proteinele de tip vegetal (din soia), dar şi cele de origine animală (din lapte şi din zer), uşor de digerat.
Persoanele care ţin cură de slăbire, precum şi cele care doresc să-şi menţină
greutatea pot apela la aceste batoane proteice. Însă, ele nu trebuie să înlocuiască
zilnic mai mult de o masă. Asta pentru că, deşi sunt hipercalorice, nu pot
substitui nutrienţii esenţiali de care organismul are nevoie. Nutriţioniştii
recomandă în curele de slăbire batoanele cu 200 de calorii, în locul celor care
conţin aproximativ 350 de calorii. În cazul acestora din urmă, cantitatea de
zahăr este mult mai mare.
Batoanele proteice pot fi consumate de majoritatea persoanelor, dar mai ales de către sportivi, de copiii în creştere şi de cei care depun efort fizic şi intelectual. Acestea pot suplini cu succes micul dejun sau o gustare, înaintea unui efort ce urmează a fi depus, sau chiar o masă principală.