Care este rolul lipidelor în organism

11 septembrie 2017   Nutriție

Lipidele sunt grăsimile care se împart în două categorii: grăsimi bune şi rele. Astfel un aport suficient de lipide îi este indspensabil organismului uman deoarece acestea sunt responsabile cu furnizarea energiei.

Ele reprezintă forma de stocare energetică cea mai economică. Trebuie menţionat faptul că trigliceridele conţin de 2,5 ori mai multă energie decât glicogenul, care este forma de depozitare a glucidelor.

Importanţa trigliceridelor

Glucidele depozitate la nivel hepatice şi muscular nu poate susţine metabolismul bazal pentru mai mult de 24 ore, în schimb ce trigliceridele pot asigura necesarul energetic pentru câteva zile.

Totodată, lipidele conţin sau transportă vitaminele liposolubile precum A, D, E, K dar şi acizii graşi esenţiali şi anume cel linoleic şi linolenic care sunt responsabili cu reglarea diverselor funcţii ale organismului mai ales presiunea arterială, secreţia de acid gastric sau timpul de coagulare a sângelui.

Află care sunt cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit AICI

Creierul are nevoie de Omega-3

Întregul sistem nervos şi nu numai are nevoie de acizii graşi de tipul Omega-3 pentru a funcţiona normal. În felul acesta corpul tău va fi protejat de bolile cardiovasculare, artrite, boli cronice sau de alterarea sistemului imunitar.

Lipidele le poţi găsi în produsele de origine animală, în lactate sau chiar şi în uleiuri.

Cel puţin de două ori pe săptămână este indicat a se consuma peşte, iaurt, brânză şi ouă.

De unde ne procurăm lipidele?

Le găseşti cu uşurinţă în prăjituri, creme, mixuri de cereale, snacks-uri. Însă ţine cont de faptul că o alimentaţie sănătoasă nu trebuie să conţină un aport de lipide mai mare de 30% din aportul energetic total.

Astfel, pentru fiecare porţie de lipide se recomandă o porţie de fructe şi două de legume pentru a ajuta organismul să asimilze tot ce are nevoie.

Ştiai că...

... depozitele de grăsime protejează organele vitale şi acţionează ca termoizolator? ... grăsimile saturate ascunse se găsesc în preparatele din carne, unde slănina poate reprezenta peste 30% din total compoziţie? ... alimentele ce conţin grăsimi saturate, sunt alimente rele şi consumul lor trebuie restricţionat la minimum sau trebuie evitat?

...carnea de peşte şi cea de pui sunt mai slabe decât vita sau porcul însă dacă sunt prăjite pot conţine mai multe grăsimi ?

Mai multe