Brânza îţi poate provoca migrene. Cum este posibil aşa ceva
Brânza care trece printr-u proces de maturare poate cauza migrene pentru că este bogată în tiramină. Tiramina este derivată din aminoacidul tirozină şi se formează în alimentele care trec printr-un proces de maturare, sunt afumate, murate, fermentate sau marinate.
Brânzeturile măturate includ: cheddar, feta, brânză albastră, brie, parmezan, gouda, gruyere şi muenster. Brânzeturile proaspete nu conţîn tiramină multă şi pot fi consumate în siguranţă, chiar şi atunci când ai migrene. Mozzarella ar putea sau nu să fie măturată, aşa că verifică etichetă pentru confirmare.
Cum îţi dai seama că brânza este proaspătă
În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.
Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este unul puternic (asemănător cu cel amoniacului), atunci nu este proaspătă. „Nu este suficient ca un produs să arate proaspăt ca să fie sănătos. Cel mai bine este ca brânzeturile să fie cumpărate doar din locuri speciale, cu condiţii adecvate de păstrare şi transport”, explică Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice la Regina Maria – Reţeaua Privată de Sănătate.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză: mozzarella, brânza de vaci
Din categoria brânzeturilor care trebuie incluse în dietă nu lipseşte brânza de vaci, urda şi mozzarella. Acestea nu numai că sunt o sursă importantă de proteine, ci au şi un conţinut caloric redus, mai exact 30 de grame conţin în medie 70-80 de calorii.
Brânzeturile moi le poţi consuma la micul dejun pentru că sunt hrănitoare, dar şi pe post de gustări în timpul zilei. Spre deosebire de alte sortimente, brânza moale are avantajul că nu este un produs procesat şi că se păstrează o mare parte din substanţele nutritive din conţinut.