Beneficiile fructelor de sezon
Fructele de sezon sunt bogate în antioxidanţi. Aceştia neutralizează radicalii liberi, substanţe care apar în urma reacţiilor chimice normale din corp şi care atacă celulele, ADN-ul şi unele molecule, pe care le deteriorează. Acest proces determină slăbirea sistemului imunitar şi favorizează apariţia unor afecţiuni, printre care se numără şi temutul cancer.
Beneficiile fructelor de sezon sunt:
Căpşunile bune pentru inimă
Aceste fructe conţin vitaminele C, K, B2, B5, precum şi magneziu, iod, acizi graşi omega 3, potasiu şi fenoli, antioxidanţi care protejează structurile celulare din organism şi care au proprietăţi antiinflamatorii şi anticoagulante. Potasiul împiedică apariţia hipertensiunii, factor de risc pentru infarct şi accident vascular cerebral. Căpşunile sunt printre cele mai importante fructe anticancer, prevenind şi riscul de apariţie a degenerescenţei maculare legate de vârstă şi a artritei reumatoide. Pentru că sunt sărace în calorii, căpşunile sunt indicate şi în curele de slăbire.
Cireşele, somnifer natural
Cireşele sunt bogate în antocianină, antioxidant cu efect antitumoral, împiedicând instalarea unor tipuri de cancer, precum cel de colon. Melatonina, o altă substanţă conţinută de aceste fructe, uşurează somnul şi protejează împotriva bolilor cardiace. Cireşele sunt recomandate şi în ameliorarea durerilor musculare, a bolilor hepatice şi în litiazele renale şi biliare. Având o excelentă acţiune detoxifiantă şi depurativă, sunt indicate şi celor care au probleme cu tranzitul intestinal. Acţiunea antioxidantă a cireşelor este dată şi de vitaminele A şi C şi de bioflavonoide. Acestea din urmă protejează sănătatea arterelor şi, potrivit unor studii, pot preveni apariţia cancerului tiroidian, ovarian şi de pancreas.
Caisele protejează vederea
Sursă remarcabilă de beta-caroten, antioxidant pe care corpul îl poate transforma în vitamina A, caisele sunt indicate în prevenirea unor boli oculare, precum cataracta şi degenerescenţa maculară. De asemenea, licopenul, antioxidant important din aceste fructe, împiedică oxidarea colesterolului LDL (numit şi cel „rău”), diminuând riscul instalării bolilor de inimă. Caisele mai conţin şi vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar, precum şi vitamine din complexul B, fibre, magneziu, potasiu, fiind indicate şi pentru combaterea anemiei, a constipaţiei şi pentru tonifierea sistemului nervos.