Apetit alimentar prea mare? Aşa-l ţii sub control!
Ia cereale integrale la micul-dejun
Masa de dimineaţă furnizează organismului nutrienţii de care are nevoie, anulând sau diminuând nevoia de a consuma diverse alimente până la masa de prânz.
Cele mai indicate pentru micul-dejun sunt cerealele integrale, care conţin carbohidraţi „buni” (complecşi), cu zaharuri naturale, pe care organismul le metabolizează uşor şi le transformă în energie.
Atenţie! Cafeaua creşte apetitul
Înlocuirea micului-dejun cu o cafea este total neindicată. Într-adevăr, cafeaua suprimă apetitul, însă pentru o perioadă scurtă, senzaţia de foame instalându-se apoi cu o intensitate mai mare.
Fixează un orar al meselor
Mesele trebuie să fie regulate, pentru că amânarea lor dereglează metabolismul şi este important ca acestea să conţină toate categoriile de alimente.
Sunt indicate cinci până la şase mese pe zi, dintre care trei principale, iar celelalte două-trei să fie reprezentate de fructe. Pauzele mai mari de trei-patru ore între mese cresc apetitul.
Bazează-te pe sursele de fibre, fără calorii
Fibrele diminuează apetitul pentru unele alimente, induc senzaţia de saţietate şi scad răspunsul glicemic al corpului.
Principalele surse de fibre sunt cerealele, fructele şi legumele, care, pe lângă efectul de „calmare” a apetitului au şi avantajul că sunt sărace în calorii.
Lichidele, mai ales apa plată, ceaiurile, sucurile naturale şi supele „umplu” stomacul şi slăbesc senzaţia de foame.
Ştiai că…
…nivelul redus al hormonului cunoscut sub numele de peptide-1 (GLP-1) poate favoriza apariţia poftei de alimente bogate în grăsimi, dar şi consumarea acestor alimente din plăcere şi nu din cauza senzaţiei de foame?
Evită dulciurile
Zahărul din dulciuri intră relativ repede în fluxul sanguin, ceea ce determină o producţie rapidă de insulină, precum şi de serotonină, hormon care induce starea de bine.
Organismul se obişnuieşte cu zahărul şi se creează un cerc vicios, în care se perpetuează şi chiar se intensifică nevoia continuă de a consuma dulciuri.