Alimente de evitat dacă ai pietre la rinichi

22 iunie 2017   Nutriție

Evită sursele de oxalaţi

Oxalaţii reprezintă o jumătate din compoziţia pietrelor apărute la rinichi. Prin evitarea alimentelor care conţin oxalaţi îţi reduci riscul de calculi renali sau mărirea celor existenţi. Nu numai spanacul are oxalaţi, ci şi alte legume, fructe, cereale, nuci. Evită:

-fasolea, sfecla, varza roşie, ţelina, vinetele, porumbul, cartofii dulci;

-caisele, smochinele, kiwi, căpşunile, rubarba;

-migdalele, caju, alunele, seminţele de susan, seminţele de floarea-soarelui, seminţele de mac;

-băuturile carbogazoase, cafeaua instant;

-ciocolata,

- lintea, grâul, pâinea, ovăzul, pastele.

Pont

Bea maximum 2 ceşti de cafea sau de ceai verde, negru pe zi.

Mai puţin sodiu

Sodiul stimulează rinichii să excrete o cantitate mai mare de calciu în urină. O concentraţie mare de calciu poate forma săruri împreună cu oxalaţii şi fosforul, ceea ce duce la alcătuirea de pietre la rinichi. Prin scăderea aportului de sodiu din alimentaţie te ţii departe de litiaza renală şi ajuţi corpul să elimine singur calculii de dimensiuni mici.

Ştiai că…

…75% din aportul de sodiu provine din alimente procesate? Găteşte mai des şi ocoleşte alimentele de tip fast-food, conservele, produsele care conţin bicarbonat de sodiu, praf de copt, monoglutamat de sodiu.

Proteinele animale şi purinele

Purinele sunt compuşi care se găsesc în corp, chiar şi în ADN, în alimente. Acestea pot fi tranformate de corp în acid uric. De aceea, o cantitate mare de purine în corp poate creşte concentraţia de acid uric în urină, ceea ce poate să ducă la formarea de pietre la rinichi.

Citeşte şi: Cum te ajută limonada să scapi de pietrele la rinichi

Şi proteinele animale pot favoriza apariţia de calculi renali, prin creşterea excreţiei de calciu şi acid uric în urină. Dacă ai mai avut pietre la rinichi în trecut încearcă să mănânci mai puţine alimente care conţin proteine animale sau purine:

-carne de vită, porc, miel, raţă, pasăre;

-fructe de mare, macrou, sardine, creveţi;

-ouă, lactate, brânzeturi, drojdie de bere.

Diabetul şi obezitatea, cauze posibile ale litiazei renale

Îngrăşarea este şi ea o cauză a pietrelor la rinichi, deoarece un indice de masă corporală mare este semn că în urină se excretă o cantitate mare de oxalaţi.

Te-ar mai putea interesa: Remedii eficiente pentru calculii renali

Rezistenţa la insulină care duce la instalarea diabetului, poate creşte cantitatea de calciu din urină, ceea ce face să se numere printre factori de risc ai litiazei renale.

Mai multe