Alimente bune de consumat în timpul meselor copioase

23 decembrie 2014   Nutriție

Alimentaţia în exces forţează organismul să digere mult mai repede alimentele ingerate, în timp ce acesta încearcă să repare daunele produse de radicalii liberi în momentul digestiei. Radicalii liberi atacă celulele şi pot determina apariţia unor afecţiuni, precum boli de inimă, diabet sau cancer.

Cu cât mâncăm mai mult, cu atât organismul nostru produce mai muţi radicali liberi. Aşadar, în cazul în care se întâmplă să ai mese copioase, cercetările arată că există câteva alimente care te ajută să te refaci. Condimentele încetinesc absorţia grăsimilor Adaugă condimente peste alimentele pe care le mănânci pentru a diminua efectele negative ale unei mese copioase. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Nutriţie, persoanele care au adăugat în mâncare 2 linguriţe de condimente (rozmarin, scorţişoară, oregano, piper negru, usturoi şi curcuma) au avut rezultate mai bune la analize, în comparaţie cu persoanele care nu au folosit condimente.

Pacienţii aveau trigliceridele în limite normale, iar nivelul antixidanţilor era crescut. Cercetătorii sunt de părere că rolul condimentelor este acela de a încetini absorţia grăsimilor, în timp ce antioxidanţii luptă împotriva radicalilor liberi.

Flavonoizii prezenţi în sucul de portocale protejează inima de efectele meselor copioase, bogate în grăsimi şi calorii. Persoanele care beau suc de portocale după ce au consumat alimente grase sunt mai protejaţi de efectele negative ale radicalilor liberi şi de posibile afecţiuni ale inimii, în comparaţie cu cei care au consumat apă, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.

Citeşte şi:

- Aşa ne protejăm pancreasul de mesele copioase

- 8 sfaturi după mesele copioase

Fructele, bogate în antioxidanţi

Datorită faptului că sunt bogate în antioxidanţi, fructele (căpşuni, afine, kiwi, grapefruit, portocale) au rolul de a diminua efectele negative ale radicalilor liberi, care pot apărea după o masă îmbelşugată. Consumul de alimente bogate în calorii poate duce la apariţia unor boli grave, dacă organismul nu are suficienâi antioxidanţi pentru a lupta împotriva lor.

Antioxidanţii din vin, precum resveratrolul, au rolul de a reduce impactul negativ al alimentelor bogate în grăsimi, prin micşorarea unui compus care se formează în organism după un consum ridicat de grăsimi. Aşadar, pentru a te menţine în formă adaugă mâncărurilor vin roşu sau bea unu, două pahare de 2-3 ori pe săptămână.

Mai multe