Alimentaţia corectă te pregăteşte pentru efortul fizic

22 noiembrie 2013   Nutriție

Fie că este vorba de un cros sau de oricare sport, performanţa fizică poate fi afectată dacă alimentaţia nu este potrivită, iar încălzirea de dinainte nu este realizată „ca la carte”. „Din punct de vedere al strategiei nutriţionale, pregătirea alimentară începe cu câteva zile înainte de evenimentul sportiv. Alegerile alimentare sunt importante pentru ca persoana să intre în concurs cu doza de energie de care are nevoie pentru a face mişcare”, recomandă Şerban Damian, nutriţionist sportiv pe pagina online http://www.nutritionist.info.ro/. Carbohidraţii pregătesc corpul pentru efort Importantă pentru performanţa sportivă, alimentaţia trebuie concepută diferit cu câteva zile înainte de competiţie, pentru a căpăta energia de care ai nevoie. La fel de important este ca în zilele de dinainte să respecţi programul meselor (dimineaţa, prânz, seara şi cele două gustări), să alegi alimentele care furnizează doze mari de energie şi să te hidratezi corespunzător.

„Alimentaţia nu este total diferită de cea de zi cu zi. Este indicat să consumăm paste, orez, cartofi, fructe, cereale, dar şi dulciuri de casă, alimente care dau energia ce va fi folosită în ziua concursului. Carbohidraţii asigură doza de glicogen din ficat, substanţă necesară pentru sistemul nervos şi cel muscular”, susţine medicul Şerban Damian.

Micul dejun sau mesele luate pe parcursul zilei, până la începerea evenimentului, au scopul de a completa depozitele de glicogen „adunate” în zilele anterioare. Alege pentru ziua competiţiei alimentele şi băuturile care sunt uşor de digerat, dar şi de înghiţit.

„Puţini sportivi au poftă de mâncare în dimineaţa cursei, iar emoţiile îi lasă să consume doar alimente moi, cum sunt bananele. Una dintre opţiuni este şi un shake bogat în carbohidraţi, fără prea multe proteine, cum este cel sub formă de pudră amestecată cu apă. Acesta hidratează şi energizează”, adaugă nutriţionistul Şerban Damian.

Beneficii aduce şi combinaţia dintre fulgii de ovăz (sau alte cereale) şi lapte, dar şi batoanele concepute pentru a fi consumate înainte de efort. Batoanele sunt bogate în carbohidraţi, dar au un conţinut redus de fibre, grăsimi şi proteine.

Orice sportiv ar trebui să se hidrateze înainte, în timpul şi după antrenament/competiţie, recomandă specialiştii. Având în vedere că fiecare persoană are nevoile proprii de hidratare, important este ca necesarul de apă să fie calculat şi în funcţie de toleranţă şi de intensitatea evenimentului sportiv.

„Înaintea competiţiei este indicată cantitatea de 200 ş 450 ml (1 – 2 pahare) de lichide, care poate fi consumată cu 15-30 de minute înainte de încălzire. Hidratarea este importantă şi în timpul cursei, numai că acum cantitatea de lichide poate fi redusă la 150 - 300 ml, la fiecare 15–20 de minute”, recomandă nutriţionistul Şerban Damian.

„ După competiţie, este indicat ca persoana să consume aproximativ 3 pahare de lichide pentru fiecare 450 g de masă corporală pierdută”, Şerban Damian, nutriţionist sportiv

Mai multe