Alege vasele din oţel sau teflon, nu din aluminiu!

15 martie 2013   Nutriție

Când alegem vasele pentru gătit trebuie să ne gândim nu doar la cât de uşor sunt de manevrat în bucătărie sau cât de mult loc ocupă în dulap ori frigider. Din lipsă de timp, suntem tentaţi să optăm pentru aparatele care gătesc în timp record, fără să ţinem cont că, de exemplu, cuptoarele cu microunde afectează structura nutrienţilor din alimente. Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschirecomandă utilizarea în bucătărie a dispozitivelor pentru fierbere în vapori de apă, a oalelor sub presiune şi gătitul la wok (o tigaie specială pentru preparat legumele în stil chinezesc).

Prepară alimentele la abur

Una dintre cele mai sănătoase modalităţi de a găti mâncarea este folosind aparatele de fierbere pe vapori de apă. În comerţ se găsesc diverse dispozitive care sunt formate din mai multe vase suprapuse, perforate, aşezate pe un vas în care se pune apa. Dacă nu ai un astfel de aparat, nu-i nicio problemă. Te poţi folosi cu succes de o sită, un vas şi un capac, cu condiţia ca toate să se potrivească la mărime. Capacul este bine să fie mai curbat, pentru ca picăturile de apă să nu cadă direct pe alimente. Poţi fierbe la aburi: cereale, leguminoase, carne. Legumele şi carnea preparate într-un astfel de vas îşi păstrează nutrienţii în stare activă.

Oala cu care gătea şi bunica

Oala sub presiune este preferată pentru că scurtează timpul de preparare al mâncărurilor. Pentru că presiunea şi temperatura din interiorul oalei sunt foarte ridicate, coacerea se reglează printr-o valvă de siguranţă. Când presiunea este foarte mare, se ridică valva şi se eliberează vaporii de abur şi picăturile de apă. Avantajele gătitului cu oala sub presiune este că se păstrează substanţele nutritive din alimente şi se face economie de timp.

Profesorul Mencinicopschi recomandă în cartea sa „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase“ oalele din oţeluri inoxidabile alimentare. „Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării şi, implicit, salvează calitatea alimentelor, în timp ce apa care acoperă alimentele, folosită la supe şi la ciorbe, este extrem de bogată în nutrienţi“.

Wok-ul coace uniform

Acest vas se foloseşte în special în bucătăria asiatică, dar intră vertiginos şi în preferinţele româneşti. Wok-ul se aseamănă cu o tigaie, ceva mai adâncă. Forma lui permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui şi a legumelor, în timp ce se foloseşte o cantitate mică de ulei sau de grăsime. În plus, legumele sau carnea se coc mult mai repede, menţinând astfel nutrienţii în alimente.

Dacă vrei să-ţi cumperi un wok, optează pentru unul din fontă. Wok-urile din aluminiu arată bine, sunt uşor de manipulat, dar se deteriorează rapid şi se pătează. Mai mult, aluminiul din vas poate trece în mâncare. Există studii care-l incriminează de apariţia în timp a Alzheimerul-ui.

Grătarul, da sau nu?

Grătarul este şi el un instrument de gătit sănătos, dar nu trebuie să-l utilizăm prea des. În primul rând pentru că dacă grătarul este aşezat direct pe foc, „grăsimea care se scurge din carne începe să se aprindă şi să producă substanţe canceringene“, explică specialistul în nutriţie. De asemenea, arderea cărbunilor poate duce la apariţia substanţelor toxice, care contaminează carnea prin fumul degajat. Ca să prepari o friptură sănătoasă, trebuie să foloseşti un grătar din două piese suprapuse, în aşa fel încât căldura să nu fie degajată de sub alimente.

Microundele modifică gustul mâncării

Cuptorul cu microunde se foloseşte în special la încălzire şi dezgheţare, dar şi la gătire. Are însă şi dezavantaje: deshidratează şi extrage compuşii valoroşi din alimente şi modificăgustul alimentelor. Cafeaua nu mai are aceeaşi aromă, pulpa de pui nu mai este aşa de suculentă precum cea preparată în cuptorul clasic.

„Ştiaţi că, pentru a avea o mâncare sănătoasă trebuie să ştim să alegem instrumentele potrivite, compatibile cu alimentele? Sunt preferate instrumentele confecţionate din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar şi fontă smălţuită. Nu sunt indicate vasele din aluminiu, cupru, vasele acoperite cu teflon de slabă calitate sau cele cu smalţul deteriorate“,prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, cartea „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase“.

Mai multe