5 motive pentru care e bine să consumăm cireşe
Cireşele conţin vitaminele C, A, E şi B (B1, B2, B3, B6), minerale (calciu, fosfor, fier, magneziu şi potasiu) şi betacaroten.Pe lângă aceste substanţe nutritive, cireşele sunt sursă naturală de melatonină, hormon care reglează somnul.
Suplimentele pe bază de melatonină se recomandă celor cu tulburări de ritm circadian, tulburări de învăţare sau de memorare, obezitate etc.
1. Reduc nivelul de zahăr din sânge
Cireşele conţin antociani cu efect antioxidant – coloranţi naturali care au numeroase beneficii pentru sănătate. În studiile de laborator, consumul de alimente cu antociani a crescut producţia de insulină, hormon care scade nivelul zahărului din sânge, cu 50%, după o cură de 20 de zile. De asemenea, cireşele au un indice glicemic (IG) mic, 22, mai scăzut decât al caiselor (57), al strugurilor (46) sau al afinelor (40). Totuşi, experţii recomandă doar consumul de fructe proaspete, deoarece cele confiate conţin zahăr adăugat şi au mai puţini pigmenţi naturali.
2. Ajută la scăderea riscului de boli de inimă
Cura cu cireşe poate oferi beneficii sănătăţii cardiovasculare. O dietă în care sunt incluse aceste fructe poate duce la o scădere a factorilor de risc pentru hipertensiune arterială şi pentru diabet zaharat.
În plus, acestea conţin o cantitate importantă de potasiu, care ajută la reglarea ritmului cardiac, în timp ce fitosterolii au rol în reducerea nivelului de colesterol rău. Mănâncă 200 de grame de cireşe zilnic sau bea 1 ceaşcă de suc natural, timp de cel puţin 3 săptămâni.
3. Oferă protecţie contra cancerului
Fibrele din cireşe contribuie la scăderea riscului de cancer de colon, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului.
Aceste fibre ajută la menţinerea sub control a greutăţii, îngrăşarea excesivă fiind un factor de declanşare pentru 7 tipuri de cancer. Ţine cura cel puţin 4 săptămâni, în fiecare an, cu câte o ceaşcă de cireşe proaspete pe zi.
4. Îmbunătăţesc memoria
Fiind o sursă bună de antociani, consumul de cireşe ajută la stimularea memoriei şi a funcţiei motorii.
Asociaţia Alzheimer a inclus aceste fructe pe lista alimentelor care impulsionează activitatea cerebrală, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi.
Fructele pot fi consumate şi preventive, cât mai des posibil, sau în cure semestriale, de minim o săptămână, în fiecare an.
5. Tratează insomnia
Consumul de suc de cireşe ajută la îmbunătăţirea calităţii somnului şi tratează insomnia, datorită conţinutului de melatonină – responsabilă cu reglarea ceasului intern al organismului şi a ciclurilor de somn-veghe.
Cura cu suc de cireşe (făcut din fructe proaspete) se ţine cel puţin o săptămână.
Se bea o cană de suc, cu 30 de minute înainte de culcare. Cura se ţine ori de câte ori te confrunţi cu insomnia.