Minerale şi vitamine ce pot combate astenia de toamnă

5 septembrie 2021   Stil de viață

Alimentaţia nu este neapărat primul lucru care îţi vine în minte atunci când te simţi cu moralul scăzut. Cu toate acestea, vitaminele, mineralele şi alţi nutrienţi joacă roluri cheie în echilibrul hormonal, funcţiile creierului şi sănătatea mintală şi fizică. Iată câteva substanţe nutritive care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră pentru a rămâne într-o bună stare generală.

Complexul de vitamine B

Complexul de vitamine B joacă un rol important în ceea ce priveşte starea noastră de bine. S-a găsit o corelaţie între nivelurile scăzute de vitamine B şi starea de depresie. Vitamina B1, denumită şi „a bunei dispoziţii”, este indispensabilă pentru activitatea cerebrală. Aceste vitamine au într-adevăr un rol important în producerea anumitor neurotransmiţători. Vitamina B6 ajută la producerea globulelor roşii din sânge, iar un nivel insuficient al acesteia poate duce la anemie. B9, sau acidul folic, joacă un rol important în sintetizarea hemoglobinei, iar B12, în metabolismul grăsimilor şi aminoacizilor. Complexul de vitamine B se regăseşte în carnea de ton şi de curcan, lapte, iaurt, nuci, pepene galben şi cereale integrale. Nu ezita să le incluzi în mesele tale zilnice pentru un aport important de vitamine B.

Magneziul

Când vine vorba despre funcţionarea creierului, magneziul joacă un rol deosebit de important în activitatea hipotalamusului, cel care reglează răspunsul corpului la stres. De asemenea, are un impact benefic asupra sănătăţii inimii noastre, dar şi a sistemului imunitar. Aceasta înseamnă că un nivel adecvat de magneziu te va ajuta să susţii răspunsul la stres al corpului şi să eviţi eventualele efecte negative ale acestuia. Din fericire, magneziul se găseşte din abundenţă în multe dintre alimentele noastre preferate, mai ales în ciocolată şi nuci, precum şi în banane, mazăre, spanac, tărâţe de grâu, dar şi peşte, carne, brânzeturi şi fructe uscate. Ciocolata cu peste 70% conţinut de cacao este benefică pentru starea noastră de spirit. Bogată în minerale, în special magneziu, şi vitaminele B, ciocolata este un pariu sigur împotriva depresiei şi asteniei.

Omega-3

Alimentele bogate în acizi graşi Omega-3 sunt recomandate deoarece acţionează asupra mesajelor chimice din creier care gestionează starea de spirit, mai ales serotonina şi dopamina. Studiile au arătat că un consum regulat de produse marine scade incidenţa de depresie şi anxietate. Peştele gras, precum somonul, heringul sau macroul, este foarte bogat în Omega-3 cu lanţ lung şi este o sursă directă de acizi graşi, în special EPA şi DHA, acestea fiind deosebit de benefice pentru funcţiile creierului şi activităţile cardiovasculare. Alte surse importante de Omega-3 sunt ouăle, iaurtul, susanul, nucile, seminţele de chia, uleiuri de plante, precum cel de in, soia sau rapiţă.

Probiotice

Probioticele sunt bacterii bune, esenţiale pentru menţinerea echilibrului intestinal. Un dezechilibru al florei intestinale poate provoca multe tulburări zilnice, unele dintre ele putând deveni cronice. Din fericire, putem găsi probiotice naturale în mâncarea noastră. Mulţi dintre „hormonii fericirii”, inclusiv dopamina şi aproximativ 95% din serotonina din corpul nostru, sunt produşi în intestin. Prin urmare, sănătatea intestinului influenţează în mod direct cantitatea acestor hormoni care ne dau starea de bine din organism. Alimente precum kimchi (fel de mâncare coreean ce conţine varză fermentată, chili, usturoi, ghimbir, ceapă roşie şi sare), varza (bogată în bacterii benefice pentru intestin), legumele fermentate, miso, iaurtul, chefirul, drojdia de bere, oţetul de mere, tempeh (produs fabricat din boabe de soia fermentate), dar şi sosurile de soia sau tamari sunt esenţiale pentru menţinerea unei microbiote intestinale sănătoase. 

În fiecare toamnă, corpul nostru este adesea pus la încercare şi nu este deloc neobişnuit ca imunitatea sau starea noastră de spirit să scadă. Evită astenia de toamnă adoptând obiceiuri bune, precum sportul, dar mai ales acordând o mai mare atenţie alimentaţiei tale şi, în  special, aportului de vitamine şi minerale necesare în acest sezon.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe