Vopseşte-te de cel mult 4 ori pe an!

8 martie 2014   Ingrijire

Despre vopseaua de păr se ştie că are ingrediente nocive, care pot cauza de la iritaţii de piele până la diverse tipuri de cancer (pe termen lung).

Dar majoritatea dintre noi ignorăm astfel de „ameninţări”, fermecate de rezultatul final: părul străluceşte, iar firele albe sunt acoperite. Conştienţi că vopsitul părului este un rău necesar asumat, medicii dermatologi încearcă să găsească un compromis mai... sănătos.

Am discutat cu dermatologul Oana Clătici şi am aflat ce fel de vopsea să alegem, ce culoare şi la ce interval să ne vopsim.

Alternativa blândă: vopselele semipermanente blonde

Creme colorante, semipermanente, nuanţatoare – rafturile abundă în produse care promit o acoperire de 100% a firelor albe şi o capacitate maximă de colorare.

Specialistul îţi atrage atenţia că tipul vopselei şi culoarea ei sugerează şi conţinutul în substanţe nocive. O vopsea permanentă conţine mai multe ingrediente nocive şi este mai agresivă decât una temporară, care se îndepărtează după o singură spălare, ori una semipermanentă, care rezistă 4-5 spălări.

Mai trebuie să ştii că femeile care se vopsesc în culori închise sunt expuse unui risc mai mare de reacţii alergice şi de probleme respiratorii decât cele care aleg vopselele blonde sau pe cele mai deschise la culoare.

Cele mai blânde vopsele rămân cele din ingrediente naturale, cum sunt cele pe bază de henna. Din păcate, astfel de vopsele nu sunt o soluţie pentru persoanele cu păr alb, deoarece puterea lor de acoperire este mică.

Iar dezavantajul este că, cel puţin un an după, nu te mai poţi vopsi cu o vopsea obişnuită, cu putere mare de acoperire.

Mai poţi citi şi:

- Vopseaua de păr din plante, mai sănătoasă

- Vopseaua de păr slăbeşte imunitatea

- 7 trucuri de îngrijire a părului vopsit

Interzis astmaticilor!

În peste două treimi din vopselurile de pe piaţă, există o substanţă, menţionată pe cutie sub denumirea de PPD – P - Phenylendiamine. Aceasta este vinovată de sensibilizarea pielii, fiind toxică şi pentru sistemul nervos, ficat şi pentru rinichi.

Este şi el iritant pentru piele şi pentru ochi. Sistemul nervos este sensibil şi la peroxidul de hidrogen.

Pe termen lung, acesta poate afecta şi ADN-ul! În vopselele de păr, se mai găsesc şi acetat de plumb (plumbul este toxic pentru creier în special) şi persulfaţi.

Un cocktail care în timp poate da dificultăţi de respiraţie şi chiar astm. De aceea, medicii le recomandă persoanelor astmatice să recurgă la vopsit rar sau chiar deloc.

În general, ar fi bine să te vopseşti la un interval de trei luni, ca să-i dai timp firului de păr să se refacă şi toxinelor să se elimine din corp.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Oana Clătici, medic primar dermatovenerolog Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti

Neindicat în primul trimestru de sarcină

Vopsitul părului trebuie făcut cu măsură şi ar trebui optat pentru vopselele naturale, de tip hena.

Femeile aflate în trimestrul 1 de sarcină nu ar trebui să se vopsească deloc, pentru că la nivelul firelor de păr există comunicare şi substanţele se absorb uşor în corp.

Reacţiile de tip alergic care pot apărea după vopsit pot fi la nivelul scalpului, de tipul unei reacţii iritative, ori la nivelul feţei: se umflă faţa, ochii.

Mai pot apărea şi crize de astm bronşic, prurit general sau edem ori zone mai roşii pe piele, ieşite în relief.

Sfat: Chiar dacă foloseşti mereu aceeaşi vopsea, este bine să-ţi faci un test de fiecare dată: aplică puţină vopsea pe zona cefei şi aşteaptă 24 de ore.

Mai multe